Okna so bila vedno ključen element gradnje, ki pa mu mnogi posvetijo premalo pozornosti oziroma se ne zavedajo, kako pomembna je pravilna vgradnja le-tega. S pravilnim načrtovanjem, nakupom primernih oken in dobro izvedbo vgradnje, se lahko izognemo mnogim kasnejšim zapletom in dodatnim finančnim obremenitvam. Pa se lotimo problema od začetka.

Načrtovanje okenskih odprtin oz. osvetljevanja prostora

Svetlobe v prostoru ni nikoli preveč, zato je pomembno, da glede na lego prostora (zahodna, vzhodna stran) primerno določimo pozicijo in velikost okna. Različni prostori namreč opravljajo različne vloge, seveda pa temu prilagodimo tudi količino svetlobe, ki jo spustimo v prostor. V dnevni sobi, otroški sobi in spalnici se ljudje ponavadi odločajo za večja okna, ki prepuščajo več svetlobe in prostor naredijo bolj ”odprt”, medtem ko se pri kopalnici odločijo za manjše okno, katerega namen je prezračevanje prostora. Pomembno je, da vnaprej določimo, kje bodo stali določeni elementi pohištva (omare, postelje, umivalniki itd.), saj tako zmanjšamo možnost kasnejših zapletov, ko ugotovimo, da nas postavitev oken moti, a je takrat že prepozno. Okenske odprtine naj bodo na višini kjer jih zlahka odpremo oz. rokujemo s senčili. Prvi korak se tako začne pri dobrem načrtovanju prostora, saj bomo le tako res zadovoljni s končnim izdelkom.

Vpliv okenskih elementov na celotno strukturo.

Na integriteto našega okna vpliva mnogo dejavnikov, med njih pa spada kvaliteta tesnenja, izbira primernega stekla, senčil (kaj več o njih si lahko preberete v že objavljenem prispevku), zunanje police in navsezadnje kvaliteta okna. Izbiramo lahko med mnogimi materiali, ki so trenutno prisotni na tržišču, izbiramo kot je les, PVC ali aluminij, pri čemer se je potrebno zavedati da moderna okna ”ne dihajo”. S pravilnim načrtovanjem zasteklitve in ustrezno izbiro oken pa tudi ne predstavljajo nujno velikega finančnega zalogaja. Kontrolirano prezračevanje nam zaradi možnosti izbire fiksne zasteklitve omogoča celo prihranek v primerjavi z zasteklitvijo manj varčnih hiš brez takšnega prezračevanja. Na podlagi teh faktorjev, se lahko odločimo za kombinacijo, ki najbolj ustreza našim željam in zahtevam.

Montaža oken

Pomembno je, da se pred izvedbo dela natančno posvetujemo z mojstrom, ki bo delo opravljal, torej, kaj zahtevajo, kakšne so optimalne rešitve, kako bodo potekale priprave, nikoli pa ne smemo slepo verjeti da svoj posel 100% obvladajo.

Če je možnost, priporočamo ravno montažo z zunanjo linijo zidu, saj v nasprotnem primeru nastanejo težave s toplotnimi mostovi, saj je priprava kvalitetne okenske odprtine ključnega pomena. Če montiramo z zunanjo linijo, potem fasadna izolacija pokrije okenski okvir in tako predstavlja špaleto. Za vse, ki jim je ta izraz tuj, špaleta predstavlja ”ploskev, ki v debelini stene omejuje odprtino oken, vrat”. V nasprotnem primeru prihaja do ventilacijskih izgub, polička pa predstavlja dodatni toplotni most. Če vgradnja z zunanjo linijo ni mogoča, moramo poskrbeti za kvalitetno narejeno špaleto, po možnosti s toplotno izolacijo.

Ključno je, da poskrbimo za dobro zatesnjene stike med zunanjim zidom (konstrukcijo) in okenskim okvirjem. Za izbiro načina vgradnje se posvetujte z mojstrom, obstaja namreč klasični ali po RAL smernicah, ki postaja vedno bolj pogosta izbira. Če okno ne bo dobro tesnilo, lahko pride do toplotnih izgub, ta mesta pa so potencialna gojišča za plesen zaradi nabiranja in zastajanja vlage, to pa precej poslabša kakovost bivanja. Dobro in kvalitetno izolirana okna bodo tudi vpliven faktor pri stroških, saj lahko tako poskrbimo za kontrolirano klimatizacijo brez večjih izgub in odstopanj, lahko pa povemo, da so na slovenskem trgu na voljo mnoga kakovostna okna, zaradi česar je neprimerna montaža glavni krivec za morebitne kasnejše napake.

Na prenos toplote močno tudi vpliva izbira zunanje poličke, saj kamnita ali betonska tvori hladilno rebro in pozimi hladi spodnji okvir okna, kar se pozna pri termo regulaciji prostora. Priporočajo kovinske ali PVC poličke, ki so cenovno tudi precej ugodne, če pa se kljub temu odločimo za kamnito poličko, je pametno razmisliti o imitiaciji naravnega kamna.

Vgradnja oken je tako mnogo stopenjski proces, odvisen od različnih dejavnikov, zato je ključnega pomena, da se zadeve lotimo premišljeno in po korakih. Priporočamo, da se posvetujete z različnimi strokovnjaki pred začetkom dela, vzamete v zakup svoje finančne in časovne zmožnosti, prav tako pa želje in potrebe in tako izberete optimalno rešitev. Le tako boste prišli do izdelka, ki vam bo prinašal zadovoljstvo in srečo še nadaljnih 20-40 let.

Oglejte si še nekaj znanih in kvalitetnih ponudnikov oken. Potrebujete nova okna, ste pred adaptacijo vaše hiše in boste potrebovali večja okna? Oglejte si ponudbo od preverjenih in kvalitetnih proizvajalcev, kliknite na povezavo z njihovo internetno stranjo, pokličite jih in zagotovo vam priskočijo na pomoč z pravim nasvetom. 

Ponudniki oken:

PVC MARKUS – MARKO KOŽMAN s.p. – PVC, ALU, ALU-LES okna… www.pvc-markus.si
ALU RAKAR SLAVKO s.p. – montaža in servis stavbnega pohištva… www.alurakar.si
ANDREJ SAJOVIC s.p. – okna asmont, lesna okna… www.okna-asmont.si
TT CENTER d.o.o. – okna PVC, ALU, LES… www.vrata-okna.si
RAJMAX d.o.o. – PVC in ALU okna in vrata… www.rajmax.si
PVC NAGODE d.o.o. – PVC in ALU stavbno pohištvo…www.pvcnagode.si
NAITORS d.o.o. –  PVC in ALU okna in vrata… www.naitors.si
ALU JURMAN s.p. –  aluminijasta okna in vrata… www.alujurman.com
STEKLARSTVO OMANOVIČ s.p. – ALU okna, konstrukcije… www.steklarstvo-omanovic.si
GEVIS d.o.o. – PVC stavbno pohištvo… www.gevis.si
GTR-AL d.o.o. – Tesnila za okna, okna… www.gtr-al.si
MARJAN OVEN s.p. – izdelava in montaža oken… www.okna-oven.si
VELUX d.o.o. – strešna okna… www.veluxtrgovina.si
FAKRO d.o.o. – strešna okna… www.fakro.si