Kadar zakurimo, pa če gre zaradi vzdušja ali za ogrevanje, želimo hkrati uživati v pogledu na prasketajoči ogenj. A žal to kdaj ni možno zaradi črnega stekla. Pogosto nas vprašajo, kako se izogniti črnemu steklu in kako zagotoviti čisto steklo na vratih kamina? Spodaj so opisani dejavniki, ki vplivajo na čisto steklo.

  1. Kvaliteten kaminski vložek

Kaminski vložki so morda na videz zelo podobni, a vendar niso. Kvalitetnejši kaminski vložki imajo tudi kvalitetnejšo tehnično zasnovo, ki omogoča optimalen pretok zraka skozi kurišče in preprečuje nastanek madežev na steklu. Zrak, ki ga kaminski vložek zajema od zunaj za gorenje, vstopa v kurilno komoro tudi od zgoraj in se ob steklu spušča ter s tem ustvarja “zračno zaveso”, ki deluje kot zaščitni zračni sloj med ognjem in steklom. Poleg dovoda zraka ima pomembno vlogo tudi “odvod” dima, za kar med drugim skrbi konstrukcija nad kuriščem, ki ustvarja vrtinčenje dima in s tem preprečuje zastajanje dima v komori.

  1. Optimalni pogoji za vlek

Kaminski vložki zajemajo zrak za gorenje od zunaj in odvajajo dimne pline skozi dimnik. S pravilno dimenzioniranim dovodom zraka in dimnika pripomoremo k optimalnemu vleku ter učinkovitemu gorenju. S tem dobimo lep ogenj in preprečujemo zastoj dima ter umazanje stekla.

  1. Primerna regulacija dovoda zraka

Kaminski vložki imajo možnost regulacije dovoda zraka. Ob začetku kurjenja je potreba po kisiku največja, zato naj bo takrat loputa za zrak popolnoma odprta. Ko drva lepo zagorijo in se ogenj razplamti / razživi, lahko nekoliko zapremo loputo za dovod zraka in s tem ogenj umirimo. Loputo lahko popolnoma zapremo šele, ko je v kurišču le še žerjavica. Zapiranje lopute ne pripomore k “zadrževanju toplote”, vendar le preprečuje popolno izgorevanje (zaradi nezadostne količine kisika) in povzroči nastanek umazanije na steklu.

  1. Primerna izbira drv

Na proces gorenja močno vpliva tudi kvaliteta drv, in sicer poleg vrste drv predvsem njegova vlažnost in količina. Pravilna je izbira suhega lesa (vlažnost < 20 %), v nasprotnem vlaga kondenzira in se zadrži na steklu vrat kamina.

  1. Pravilno kurjenje

Pravilno kurjenje je od zgoraj navzdol, kar pomeni večja polena spodaj in trske zgoraj. Zagotoviti moramo tudi razmak med poleni za pretok zraka med njimi. S takim načinom nalaganja hitreje ogrejete zunanji zrak, ki se potem dvigne in začne spuščati ob steklu. Še bolj pomembno pa je, da je ob prvem zagonu dimnik še hladen in vlek posledično še slabši. Če zakurite s trskami od spodaj, sicer hitro zagori, a se dim zadržuje v komori, saj dimnik še ni na delovni temperaturi. Zato nalagamo od zgoraj navzdol in postopoma ogrevamo tako zunanji zrak kot sam dimnik.

Če upoštevamo vse zgoraj omenjene dejavnike, je zgorevanje popolno in steklo ostane čisto. V nasprotnem steklo postane umazano – črno zaradi saj.

Vabljeni na posvet! Ekipa Imag ambient

Obiščite ponudnika Kamini IMAG AMBIENTI na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.

 

Kamini IMAG AMBIENT
Litostrojska Cesta 40
1000 Ljubljana
051 635 635
www.imag.si