Pergola je starodavna arhitekturna rešitev, katera je z razvojem tehnologije pridobila mnoge funkcionalnosti, ki nam lepšajo življenja. Pa vendar se sprašujete, zakaj toliko stanejo?

Ko končno postanemo lastnik nepremičnine ali pa se odločimo za novogradnjo, se stvari začnejo dogajati, spremembe in odločitve so na nas. S pomočjo domišljije in pametnega načrtovanja pričnemo razvijati živ koncept ureditve tako notranjega kot zunanjega bivalnega okolja, narejenega po meri. Pergola je zagotovo tisti dodatek k hiši, ki poveča življenjski prostor in mu doda mnoge funkcionalnosti. Cena se razlikuje glede na več dejavnikov, njena uporabnost pa je odvisna od višine investicije. Odločitev na podlagi cene zato ni najbolj premišljena.

 

 

Pomembno je, da bo vaš terasi nadstrešek služil svojemu namenu, skladno z vašim željam in pričakovanji. Tehnične rešitve, edinstvene lastnosti, dodatki in visokokakovosten material iz katerega je bioklimatska pergola izdelana, vplivajo na njeno ceno. Vzemite si torej nekaj časa za raziskavo trga in poiščite tisto razmerje med kakovostjo, funkcionalnostjo in ceno, ki ustreza vašim kriterijem in predvidenemu proračunu.

 

 

V množici ponudbe, v kateri se zlahka izgubimo, se cene pergol gibljejo od par tisoč in vse do nekaj deset tisoč evrov. V nadaljevanju zapisa si lahko preberete, katere so tiste ključne razlikovalne lastnosti (in posledično različni proizvodni stroških), ki pripomorejo, da so prodajne cene aluminijaste bioklimatske pergole istih dimenzij lahko tako različno oblikovane.

 

  1. RAZLIČNI MODELI PERGOL, RAZLIČNE TEHNIČNE REŠITVE
  • Statična trdnost profilov

Cena ne sme biti glavni dejavnik pri odločitvi za investicijo. Pergole nižjega cenovnega razreda med drugim uporabljajo slabšo kakovost aluminija. Tanjša, kot je debelina sten profilov, nižji so proizvodni stroški in posledično tudi prodajna cena, kar pa prinaša tudi slabšo statično trdnost objekta. Bioklimatske pergole v podjetju Genial so narejene iz aluminijeve zlitine aluminij-magnezij-silicij, kar pomeni, da imajo višjo natezno napetost in trdnost. Debeline sten profilov pergol v njihovi ponudbi merijo do 6 mm, kar jih uvršča med najmočnejše na trgu. Bistveno nižja cena bioklimatske pergole ne pomeni večjega popusta, ampak nižjo kakovost vašega na novo ustvarjenega zunanjega bivalnega prostora.

  • Nosilnost in tesnenje lamel

Največja obremenitev, ki jo mora bioklimatska pergola prenesti pri zaprti strehi, je sneg. Poleg vetrne zaščite 6 Beufortov, je že osnovna nosilnost pergole v ponudbi podjetja Genial vse od 160 kg/m² naprej, najkakovostnejše med njimi pa so bile testirane z obremenitvijo vse do 300 kg/m² (primerne so tudi za geografsko višje ležeče lokacije). Lamele se od modela do modela pergole zelo razlikujejo, zato je pred nakupom smotrno preveriti njen prerez. Na razliko v kakovosti lamel sigurno vpliva debelina profilov in komorne ojačitve.

Pomembno je tudi, da so lamele tako oblikovane, da pri njihovem obračanju ne curlja voda na površino pod pergolo.  Kakovostno izdelane lamele imajo namreč narejene kanale za ujem vode, iz kjer teče v žlebove, nato pa po integriranih odtočnih ceveh v stebrih konstrukcije do izliva izven pergole. Prav tako imajo vse lamele zagotovljeno tesnjenje. Tesnila so nameščena med lamelami in po obodu, kar omogoča optimalno zatesnitev.

 

Edinstven model pergole v ponudbi podjetja Genial je Brustor B250 XL, ki ima 21 cm široke lamele in odlično ščiti pred nalivi. Zaradi popolnega prekrivanja robov lamel ter tesnjenja preko tesnilne gumice direktno na žleb, nudi idealno zaščito pred močnim deževjem in preprečuje pretok hladnega zraka med lamelami in žlebovi. Hermetično zaprtje strešnih lamel ta model pergole uvršča med tiste, ki so primerne za zimski vrt.

  • Integrirane rešitve in možnosti kasnejše nadgradnje

Izredno praktično in priporočljivo je tudi, da ima pergola urejeno predpripravo za naknadno vgradnjo integriranih ZIP screen rolojev, stekel,  LED in RGB luči v konstrukciji. Kaj pravzaprav to pomeni za vas? Iskreno, to dejstvo je pomembno, v kolikor vaš terasni nadstrešek dojemate kot živ koncept, ki se z leti lahko spreminja in dopolnjuje. Sama pergola namreč stane več kot običajen nadstrešek za teraso. Morda se vam bo v začetni fazi zdelo, da dodatkov ne potrebujete, ali pa boste naknadno ugotovili, da bi se radi zaščitili pred vetrom, močnim soncem ali pogledi sosedov. V kolikor pergola vsebuje predpripravo, to pomeni, da jo lahko kadarkoli v prihodnost povsem enostavno nadgradite, brez dodatnih posegov v konstrukcijo. Pergole nižjega cenovnega razreda predpriprave običajno ne vključujejo.

 

2. EDINSTVENE LASTNOSTI ZA EDINSTVENE UPORABNIKE

Slog pergole vsekakor vpliva na ceno.  Bolj kot so pergole dizajnersko in tehnološko napredne, višja je cena. Tukaj gre za razlike v dovršenosti izdelave, izgledu in funkcionalnosti. Detajli pergol v ponudbi podjetja Genial so izpopolnjeni, brez vidnih vijakov in kovic, brez nepotrebnih tesnjenj s silikonskimi kiti in brez vidnih sidrnih pet. Podrobnosti naredijo razliko tako v kakovosti končnega produkta kot pri ceni. Vsi si želimo, da bo vaša pergola tudi čez nekaj let še vedno videti kot nova.

 

 

Nekateri modeli pergole imajo vgrajen sistem varnostnega zapiranja lamel “Safety STOP”, kar pomeni, da se ob morebitni oviri pri zapiranju lamel ustavijo, da ne pride do mehanske poškodbe. Motor pa  imajo opremljen s sistemom za zaščito pred obrabo mehanskega sistema (AMS). To so naprednejše rešitve, ki jih najdemo na trgu tovrstnih senčil in prihajajo izpod rok Skymatikovih inženirjev.

Kot zanimivost, vam povemo, da širina lamel ne igra bistvene vloge  pri uporabnosti pergole, vpliva pa na njen izgled. Kakšen vam je ljubši, se odločite sami. Pomembno je, da ste seznanjeni, da na trgu obstajajo pergole, ki imajo različno široke lamele. Praviloma ta faktor naj tudi ne bi imel vpliva na ceno. Pri Genialu vas spoznavajo z več kot 14 različnimi modeli pergol in pomičnimi lamelami širine od 16  do 21 cm.

Ste vedeli, da se lahko lamele pergole tudi popolnoma odprejo kot kabriolet? Drsna streha deluje kot pomična streha v avtomobilu in omogoča čudovite poglede na nebo. Gre za model pergole, ki se, kot strešni modul, lahko vgradi v nosilno konstrukcijo, bodisi iz kamna, lesa, železa, betona ali kakorkoli drugače.

Imajo pa v podjetju Genial tudi novost na trgu, to je popolnoma nova, inovativna pergola, ki prinaša edinstveno kombinacijo med fiksnim strešnim delom in strešnim delom s premičnimi lamelami. Tovrstna konstrukcija močno razširi uporabo terase. S fiksnim strešnim delom lahko ustvarite pokrit prostor za shranjevanje vašega vrtnega pohištva ali z njim nadkrijete letno kuhinjo.

 

 

3. DODATKI ZA PERGOLE IN ŠE VEČ UDOBJA

Vrt vse bolj predstavlja sestavni del bivalnih prostorov in že dolgo ni več zgolj okras. Vsakdo si želi, da bi bil njegov kos zemlje urejen in funkcionalen. Seveda pa dodatki, ki omogočajo prefinjen slog in še več udobja, povečajo stroške vaše investicije. Toda, če že skrbno načrtujete in del proračuna namenjate v ta čudovit zunanji prostor, zakaj ne bi razmišljali, da bi bil popoln?

Dodatek #1 – Grelci

Ste za elegantno ogrevanje na terasi tudi v hladnejših dneh ter ob večerih? Grelci so odlična rešitev, ki pa imajo svojo ceno.

Dodatek #2  – Pametno upravljanje Somfy

Somfy je pametna zaščita pred soncem, ki lahko predvideva vse možne vremenske razmere tudi, ko vas ni doma. Upravljanje preko daljinskega upravljalnika ali s pomočjo pametnih naprav je vključeno v ceno pergole in ne predstavlja dodatnega stroška. Lahko pa upravljanje tudi avtomatizirate s pomočjo senzorjev za veter, dež in sneg. Senzorje enostavno prilagodite svojemu življenjskemu slogu, kar pa seveda dodatno stane.

Dodatek #3 – LED in RGB osvetlitev

Gre za možnost vgradnje osvetlitve v okvir pergole in lamel. Izbirate lahko med svetili, ki svetijo neposredno ali posredno, navzgor in navzdol, linijsko ali točkovno in ustvarjate različne ambiente z RGB barvami. Vsaka izbrana osvetlitev predstavlja enoto zase in ima svojo ceno.

Dodatek #4 – Integrirani ZIP roloji

Izjemno kakovostno platno integrirano v pergolo vas ščiti pred močnim soncem, pregrevanjem oken in teras, pred vetrom, dežjem in radovednimi pogledi. Je serijsko motorizirano in na voljo v široki barvni paleti. Vgradnja je možna tudi naknadno. Vsekakor predstavljajo dodaten strošek in je le ta odvisen tudi od kakovosti platna, ki ga določen proizvajalec ponuja.

Dodatek #5 – Zvočni sistem

Zvočni sistem, ki je vgrajen v stebre pergole, omogoča predvajanje glasbe s pametnega telefona ali tabličnega računalnika prek povezave Bluetooth, USB in FM radia. Ravno tako predstavlja enoto, ki se doplača.

Dodatek #6 – Zasteklitev

Drsna zasteklitev pergole je prestižna in hkrati izredno funkcionalna rešitev, s katero boste pridobili dodaten prostor za sprostitev. Vzporedni sistem drsnih vrat je izdelan iz 6 – 12  mm debelega kaljenega lepljenega stekla in je bil posebej zasnovan za boljšo funkcionalnost in vzdržljivost.

 

 

Vsekakor je smotrno, da produkt spoznate pred nakupom. Poučite se o ključnih lastnostih, ki vplivajo na kakovost in si ga oglejte v živo, v kolikor je to le mogoče. Primož iz podjetja Genial večkrat opomni stranke na nakupni proces novega avtomobila. Skoraj zagotovo (v večini primerov) ga opravite v salonu, prednosti in slabosti proizvajalca pa raziskujete že dalj časa pred tem, ravno tako kot različne modele. Za rabljen avtomobil ste se pripravljeni peljati več sto kilometrov daleč, da ga vidite na lastne oči, si ogledate podrobnosti, saj na slike “težko padete”. Iščete morebitne pomanjkljivosti. Kako daleč pa ste pripravljeni iti za pergolo, na katero polagate upe, da bo brezhibno delovala vsaj dve desetletji?

Vabljeni v razstavni salon senčil v Krškem, kjer vam bodo strokovnjaki iz podjetja Genial pomagali razviti vašo idejo in skupaj boste oblikovali vaš nov zunanji bivalni prostor.

Obiščite ponudnika GENIAL d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.

RAZSTAVNI PROSTOR
Genial d.o.o., Cesta 4. julija 44, 8270 Krško
M: 041 444 922, E: info@genial.si