Opremljanje spalnice se začne z izborom in postavitvijo postelje, zato lahko osrednjo točko v prostoru ustvarite s poudarjenim vzglavjem, ki ga dopolnite z zanimivo posteljnino. Zraven postelje umestite predalnik ali nočno omarico, nasproti pa postavite stol ali drug kos sedežnega pohištva.

Postelja je osrednji kos pohištva v spalnici, zato posebno pozornost namenite izboru posteljnine in ležišča. Poudarjeno vzglavje v prostoru pusti poseben pečat – da bo še posebej opazno, na steno nad vzglavjem obesite umetniško sliko ali tridimenzionalni stenski okras. Barva in dizajn posteljnega okvirja ter vzglavja naj se ujemata z ostalim pohištvom in drugimi elementi v prostoru, kot so svetila, če želite kreirati prečiščeno sodobno zasnovano spalnico. Za drznejši vizualni učinek pa izberite kontrastne barve in materiale, na primer komplementarne barve.

Leseno pohištvo v kombinaciji z različnimi tkaninami deluje domačno in kreativno, zato naj se preproge, zavese, dekorativne blazine in podobno med seboj dopolnjujejo tako po barvah kot teksturi. Nevtralne zemeljske barve notranje opreme popestrite tudi s stenskimi tapetami, na katerih so odtisnjeni prizori iz narave, geometrijski ali drugi motivi. Tapeto lahko nalepite samo na eno steno, najbolje nad posteljo.

Opremljanje manjše spalnice

Prostorsko stisko v manjših spalnicah ali mansardi rešite s premišljeno postavitvijo pohištva in izborom svetlih barv. Posteljo postavite ob steno, zraven pa dodajte čim manj ostalih stvari, da se izognete prenatrpanosti. Namesto klasičnih garderobnih omar se odločite za vgradnjo omare po meri, saj le tako dodobra uporabite vertikalni prostor do stropa. Pozornost lahko preusmerite na strop, tako da ga prepleskate v svetlejši odtenek, nanj namestite ogledalo idr.

Več koristnih nasvetov, kakšno ležišče izbrati za odličen spanec, pa preberite v tem prispevku.

Ponudniki opreme za spalnice:

R-LES MIZARSTVO, Rok Podržaj s.p. – izdelava pohištva po meri…www.r-les.eu
MIZARSTVO HROVAT, Robi Hrovat s.p. – pohištvo po meri…www.mizarstvohrovat.si
SPLOŠNO MIZARSTVO Boris Šlavs s.p. – pohištvo po meri…www.mizarstvo-slavs.si
RENY d.o.o. – ležišča, postelje, posteljni dodatki…www.reny.si
MARSEN, Marko Peterka s.p. – vzmetnice, lateks ležišča, letvene mreže, postelje, vzglavniki…www.marsen.si