Senčila prihajajo v  vseh oblikah, izvedbah, različicah in velikostih in dokazujejo, da poleg kvalitetnega senčenja vaših prostorov lahko nudijo tudi elegantno rešitev, ki vam omogoča, da prebivališču dodate osebni pečat in izkoristite dekorativni potencial tega elementa. So izjemno dobrodošel dodatek za vsak dom, pomembno pa je, da senčila izberemo na podlagi zahtev in potreb, ki se razlikujejo od doma do doma. In kot vsak, ki se znajde na trgu s senčili, smo hitro postavljeni pred ogromno izbiro različnih senčil. V sledečem prispevku bomo poizkusili vsemu skupaj dati smisel in vam olajšati izbiro bodočih senčil.

Vir: SM SENČILA d.o.o.

Vir: SM SENČILA d.o.o.

 

VSE SE ZAČNE PRI NOTRANJIH SENČILIH

Notranjih senčil je na voljo skoraj neomejeno. Uporablja se jih za različne namene, v poslovnih prostorih, šolah, domovih itd.  Kje torej začeti?

Vir: Lan d.o.o.

Vir: Lan d.o.o.

 

Pri klasiki. In to je vsem znani rolo, ki je zaradi svoje uporabnosti in videza že dolgo v uporabi. Odlikuje ga dejstvo, da obstaja mnogo različnih verzij roloja, kot so klasični prostoviseči, dvojni, gubani rolo ali pa rolo v kaseti, vrsta, ki jo izberemo pa je tako prepuščena našim osebnim preferencam in zahtevam. Možna je izbira vzorcev po lastnih željah, kar nam omogoči, da jih prilagodimo vsem prostorom, saj so zelo atraktivnega videza. Prav tako pogosto uporabljene in precej priljubljene so notranje žaluzije. Vgradnja je možna v različne dimenzije oken, izbiramo pa lahko med mnogo različnimi žaluzijami, ki se razlikujejo v materialih iz katerih so narejene (les, kovina, plastika), načinih regulacije svetlobe, barvnih vzorcih in velikosti. Žaluzije so tako odlična rešitev, s katero lahko izrazite svoj osebni stil in hkrati dosežete eleganco prostora, vsekakor pa ni zanemarljivo, da tudi omogočajo skoraj popolno zatemnitev prostora.

Na tej točki ne smemo spregledati lamelnih zaves. To so vertikalno obešeni tekstilni trakovi, katerih uporaba je bila na začetku pogosta predvsem v poslovnih prostorih, a so zaradi svoje preproste uporabe in elegantnega videza vedno bolj pogosta izbira za stanovanjske objekte.  Nabor materialov je širok, s pravilno izbiro tkanine pa lahko večje steklene površine elegantno povežemo s celotnim prostorom in poskrbimo za celostni videz prostora. Obstajajo pa seveda tudi alternative. Panelne zavese so na videz podobne zgoraj opisanim lamelnim zavesam, a je potrebno izpostaviti dejstvo, da so pri panelnih trakovi veliko širši. So lep dekorativni dodatek, ki vedno pritegne poglede, saj so elegantne in prefinjene, brez problema pa jih tudi uporabimo za razdelitev prostora. Njihove linije vedno poskrbijo za moderen izgled, možno pa jih je kombinirati z ostalimi senčili, kar jim doda večjo vrednost.

Vir: SENČILA KLANDER MATJAŽ s.p.

Vir: SENČILA KLANDER MATJAŽ s.p.

 

ZUNANJA SENČILA NAJ DOPOLNEJO NOTRANJA V POPOLNO CELOTO

Kaj mislimo s tem? Preprosto dejstvo, da so notranja senčila dokaj neuporabna, če jih ne kombiniramo z zunanjimi. Seveda bojo notranja zasenčila prostor, a če želimo doseči tisti efekt dejanskega odbijanja toplote in posledično prijetnega bivanja, potem so zunanja senčila obvezna. Pa še izgledajo čudovito.

Vir: GOG senčila d.o.o.

Vir: GOG senčila d.o.o.

 

Večina nas po vsej verjetnosti pozna tende oz. markize, ki so ponavadi najpogostejša oblika zunanjega senčila. Za vse tiste, ki jim ta vrsta senčila še ni znana, pa lahko povemo, da gre v osnovi za neke vrste streho, ki jo s pomočjo mehanizma odpremo oz. odvijemo in nato po želji zapremo. Odlikuje jih dejstvo, da je montaža možna na skoraj katerokoli površino, saj jih lahko pritrdimo na strop ali steno, hkrati pa s svojim praktičnim dizajnom zavzemajo zelo malo prostora. Obstaja mnogo barvnih kombinacij in odtenkov tend, kar omogoča, da si priskrbimo tako, ki dopolnjuje celostno podobo našega bivališča.  V primeru, da nismo pristaši zložljivih tend, si lahko omislimo pergolo. V osnovi gre za trdno in nepremično konstrukcijo iz lesa, aluminija ali jekla, ki ima po robovih strehe speljana vodila, na katera je vpeto naše senčilo. So odličen kompromis med pokrito in nepokrito teraso, saj lahko sproti prilagajamo količino svetlobe, njeno smer in prezračevanje, zaradi inovativnega sistema delovanja pa omogočajo neomejeno personalizacijo, poleg vsega pa nudijo izjemno estetičen dodatek vašemu domovanju.

Ko omenjamo zunanja senčila, gremo težko mimo zunanjih rolet in žaluzij. Kot njihove notranje različice, so precej pogosta izbira kupcev, saj jih odlikuje odlična zvočna in toplota izolacija, možnost popolne zatemnitve prostora, hkrati pa ponujajo dodatno zaščito za vaše domovanje, saj imajo vgrajene zaščite proti nasilnemu dvigu rolete. So modernega izgleda, namešča pa se jih na poslovne zgradbe, šole ali pa domovanja, saj jih odlikuje dolga življenjska doba, moderen izgled, enostavna uporaba in enostavno vzdrževanje.

Kot vidimo izbire res na manjka. Naj bodo naše želje še tako specifične, nam sodobna senčila omogočajo izjemno učinkovito senčenje in zagotavljanje zasebnosti, vse to pa združujejo pod izjemno lepim videzom. S primerno postavitvijo in kombinacijo notranjih in zunanjih senčil tako dosežemo osupljive končne izdelke, ki navdušujejo tako iz praktičnega kot estetskega vidika.

 

Vir: AKROL TOMAŽ KOSEC s.p.

Vir: AKROL TOMAŽ KOSEC s.p.

 

Oglejte si nekaj ponudnikov senčil, kliknite na povezavo in oddajte povpraševanje:

SISTEMI SENČIL LANGUS d.o.o. – Woundwo sečila, vrhunske kasetne markize… www.sistemi-langus.si
MIMARO d.o.o.
–  rolete, žaluzije… www.mimaro.net
ROLETARSTVO KAROL ŠTUKLEK s.p
. – notranje in zunanje žaluzije, senčila, lamelne zavese, roloji… www.stuklek.si
CASEM d.o.o. –
montaža in servis senčil, plise zavese, rolete, roloji, žaluzije, komarniki, tende-markize… www.casem.si
LAN d.o.o.
– zavese, notranja senčila, rolo, plise, lamelne zavese… www.lan-doo.si
MILMAR d.o.o. –
lesene notranje žaluzije… www.zastri.si
SM SEČILA –
največji izbor notranjih senčil po meri… www.sm-sencila.com
PVC MARKUS
– rolete, žaluzije… www.pvc-markus.si
BKM d.o.o.
– senčila, žaluzije, tende, komarniki… www.bkm.si
BERLIC d.o.o.
– izdelava, dobava in montaža tend-markiz, menjava platen… www.tende-berlic.com
SENČILA KLANDER TOMAŽ s.p.
– izdelava, montaža in popravila rolet, žaluzij, komarnikov, rolojev… www.sencila-klander.si
TENDE ZEUS, Brane Zdešar s.p. 
– tende-markize, žaluzije, rolete, lamelne in plise zavese, platna… www.tendezeus.com
AKROL TOMAŽ KOSEC s.p.
– rolete, žaluzije… www.akrol.si
ROLSOS – ROBERT BRODNIK s.p.
– prodaja in servis senčil… plise senčila, screen senčila… www.rolsos.si
SENČILA KOPRIVNIK – KOPRIVNIK ANDREJA s.p.
– izdelava, montaža in servis žaluzij… www.koprivnik-sp.si
ASMONT ANDREJ SAJOVIC s.p.
– senčila, roloji, komarniki, žaluzije, polkna, pliseji… www.okna-asmont.si
PRIBA OKNA d.o.o.
– rolete, žaluzije, senčila, komarniki… www.priba-okna.si
GTR-AL d.o.o
. – alu polkna, roloji… www.gtr-al.si
NAITORS d.o.o.
– senčila… www.naitors.si