Dimnik je že od nekdaj prisoten v vsakem bivališču, čigar začetki segajo davno v preteklost. Ta esencialni del ogrevalnega sistema skrbi za pravilno odvajanje dimnih plinov, ki nastajajo ob izgorevanju goriv. Prav vsak posameznik se po vsej verjetnosti zaveda nevarnih posledic, ki lahko nastanejo v primeru slabega delovanja dimnika, kjer lahko neprimeren vlek dimnika prepreči odvajanje teh plinov, ki so lahko tudi smrtonosni. Na podlagi tega bi lahko rekli, da so redni pregledi in sanacije dimnika, nekaj kar težko odrinemo na ”stranski tir” in pustimo za drugič. Seveda to delo opravljajo pristojne službe, ki poskrbijo in preverijo, da vaš dimnik oz. ogrevalni sistem deluje po vseh zahtevanih standardih in tako ne predstavlja zdravstvene grožnje za uporabnike. Ker pa obstaja nekaj variacij dimnikov in dimniških sistemov, je pametno, da tudi sami poznamo osnove delovanja.

Torej, v primeru, da ne gradimo hiše, kjer je potrebno ogrevalni sistem še postaviti (te teme se dotaknemo malo kasneje), so sprotne sanacije in vsakoletni pregledi dimniškega sistema nekaj, čemur se težko izognemo. Najbolj pogoste težave, ki pestijo naše dimnike, so blokiranje pretoka zraka s fizično oviro, kar je ponavadi posledica gnezd raznih ptic, ki iščejo toploto, ali pa osir. V primeru, da dimnik dolgo ni bil očiščen, ga lahko onesposobi tudi količina nabranih saj, ki se z redno uporabo nabirajo precej hitro… seveda je to pogojeno tudi z vrsto goriva in samo izdelavo dimnika, a je še vedno pomemben faktor. Čiščenje teh saj se priporoča vsaj enkrat letno, to delo pa lahko dejansko opravimo sami, seveda pa so nam vedno na voljo tudi dimnikarji, ki poskrbijo, da je pot pretoka v našem dimniku sproščena in pripravljena na novo sezono. Naslednji problem, ki pesti naše dimnike, kar se ob daljšem času uporabe (s tem mislimo predvsem starejše dimnike), toliko bolj pozna, je slaba izolacijska sposobnost dimnikov. Materiali ob redni in dolgi uporabi zastarajo, kar pomeni,  da je pretočnost dimnika zmanjšana, saj delujejo na principu izenačevanja temperaturnih razlik, kjer se topel zrak iz našega kamina dviga in izpodriva hladen zrak v dimniku, ter na ta način ustvari vlek. V primeru, da je dimnik slabo izoliran, se lahko naredi t.i. ”kondenzacijski zamašek”, kjer prenizka temperatura samega dimnika preprečuje dviganje toplih plinov, te pa se posledično vračajo v prostor. Izolacijski materiali morajo tako ustrezati vseh zahtevanim standardom, saj le tako poskrbimo za varno ozračje v našem domovanju.

Ko postavljamo nov dimnik pri novogradnji, lahko to priložnost vsekakor izkoristimo za postavitev dimnika, ki bo dosegal/presegal vse standarde, zato je pametno, da se gradnje lotimo skrbno in pozorno. Obstaja več vrst dimnikov, najbolj popularni oz. najpogosteje uporabljeni pri domovanjih so Inox dimniki, za ostale objekte pa se ponavadi uporablja aluminij-flexi ali pa plastične dimnike.

Inox dimniki se uporabljajo pri novogradnjah in sanacijah, saj je montaža precej preprosta. Zahteva zgolj postavitev jeklene dimne tuljave, ki je lahko samostoječa ali pa se v primeru sanacije zgolj vstavi v obstoječi poškodovani dimnik. Posamezne segmente dimnika tako zgolj sestavljamo brez varjenja in ostalih postopkov. Zagotavlja dolgo življenjsko dobo in pripravljenost na vsa možna moderna goriva, hkrati pa ponujajo izjemno odpornost na visoke temperature in vremenske razmere. So iz nerjaveče pločevine, ki je odporna na agresivne kisline, ki nastanejo kot posledica kondenzacije dimnih plinov. To Inox cev nato dodatno zavarujemo z izolacijskimi materiali (npr. steklena volna, kamena volna) in tako dobimo odlično delujoč izdelek. Naš dimnik je tako neprepusten za vodo in pline, hkrati pa se zaradi majhne teže zelo hitro segreje na delovno temperaturo. Vse skupaj sestavlja izjemno ekonomično rešitev za vsak dom, saj poskrbi za optimizacijo ogrevanja objekta.

Ker je montaža oz. sanacija postopek, ki terja določeno mero znanja in izkušenj, je pametno, da to prepustimo usposobljenim mojstrom. Na Adut.si lahko najdete  izbrano selekcijo strokovnjakov, ki vam bodo celotno zadevo izvedli hitro in brez zapletov. Ker je dimnik tako pomemben del vsakega domovanja, je pomembno, da je vse izvedeno brez napak, saj le tako ne ogrožate svojega zdravja.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete:

–          OGM-BI d.o.o. – EKOKER  keramični montažni dimniki… www.ogm-bi.si
–          KIP DIMNIKI INŽENIRING d.o.o. – inovativne ogrevalne rešitve… www.kip-dimniki.com; www.kip-samot.com
–          DIMINOX d.o.o. – izdelovanje in vgradnja kovinskih nerjavnih dimnikov… www.diminox.si
–          KARODI d.o.o. – proizvodnja in montaža nerjavnih dimnikov… www.karodi.si
–          LIM-MONT d.o.o. – dimniki INOX iz lastne proizvodnje. Prodaja za Slov VETO Veletrgovina d.o.o… www.veto.si
–          SKOČAJ VLADO s.p. – proizvodnja in montaža dimnikov iz nerjavečega jekla … 041 642 036
–          Dimont, storitveni inženiring d.o.o. – Dimniki, sanacije dimnikov, novogradnje dimnikov… www.dimniki-dimont.si
–          Slavko Fleišman s.p. – prodaja vseh vrst INOX dimnikov… GSM: 041 675 244