Ogrevanje na pelete je znano po svojem visokem izkoristku, ki se kaže tudi v tem, da za peleti ostane izjemno malo pepela – peči vam ne bo nikoli več potrebno čistiti vsak dan,  saj je zgorevanje skoraj popolno.
Da bi bilo tudi res tako, pa morajo biti lesni peleti visoke kakovosti. Prav tako velja cena peletov za precej ugodno, saj je biomase pri nas dovolj, lesni peleti iz uvoza pa so na voljo po relativno nizkih cenah.
Ogrevanje na biomaso se zagotovo izplača in vam lahko prinese kar od 30 do 60 odstotkov prihranka za stroške ogrevanja.

peleti
Zveza potrošnikov Slovenije je v sodelovanju z Gozdarskim inštitutom Slovenije že petič preverjala kakovost peletov, ki so potrošnikom na voljo na slovenskem trgu.
Za uporabo v gospodinjstvih priporočajo nakup peletov iz kakovostnih razredov A1 in A2, ki v kombinaciji s kakovostno pečjo na pelete zagotavljajo najbolj učinkovito in do okolja prijazno ogrevanje. Kakovost peletov je odvisna od uporabljene surovine.
Najpomembnejše lastnosti peletov so: vsebnost vode in pepela, mehanska obstojnost, gostota nasutja, delež finih delcev ter vsebnost določenih makro in mikro kemijskih elementov.

peleti
Tako je Zveza potrošnikov Slovenije na testu za zimo 2019/2020 pelete podjetja Ingles d.o.o. Drau holz pellets uvrstila med najboljše, ki imajo tudi certifikat DINplus in s tem manj kot 0,50% pepela. Pelete Duga pellets pa je uvrstila kot najboljšo izbira nakupa med peleti s certifikatom DINplus A2 in jim podarila oznako € kot zmagovcu testa med peleti kakovostnega razreda ENPlus A2.
Test peletov preverite na: https://www.zps.si/index.php/clear-2-0/9801-test-lesnih-peletov-9-2019.

Peleti Drau Holz so peleti avstrijskega proizvajalca. Izdelani iz 100% smrekove surovine, brez lubja in brez kemičnih dodatkov. Imajo pridobljen mednarodni certifikat ENPlus A1 in DINplus.
Peleti Duga Pellet so primerni za manjše kaminske peči in tudi za velike sisteme. So brez kemičnih dodatkov in imajo posebnost vonja po lesu. Imajo pridobljen mednarodni certifikat ENPlus A2.
Eko sklad pa je za letošnjo kurilno sezono razpisal tudi odprt javni poziv za menjavo starih kurilnih naprav z novimi kurilnimi napravami na leseno biomaso s subvencijo tudi do 100%.

Več o razpisih lahko preverite na
https://www.ekosklad.si/prebivalstvo/pridobite-spodbudo/seznam-spodbud/kurilne-naprave-na-lesno-biomaso
oziroma na https://www.drva.info/sl/aktualno/novice

INGLES d.o.o.
Proseniško 8e, 3230 Šentjur
051 359 555 |    | 051 359 222  
drva.info@gmail.com
www.drva.info/sl/

Obiščite ponudnika INGLES d.o.o. na portalu www.adut.si in oddajte POVPRAŠEVANJE.