Glede na to, da je med nami mnogo lastnikov jeklenih konjičkov, katerih dobrobit je na visokem mestu prioritet, je tudi primerno opremljena garaža pomemben del opreme. V garaži je avto zaščiten pred vsemi slabimi vremenskimi vplivi, temperaturnimi spremembami in predvsem veliko bolj učinkovito zavarovan pred krajo. Garažna vrata tu seveda igrajo glavno vlogo, saj predstavljajo prvo in tudi najpomembnejšo oviro med avtomobilom in nepridipravom. Torej lahko sklepamo, da je pomembno, kakšna je izdelava? Seveda.

VRSTE GARAŽNIH VRAT

Ker garažna vrata v osnovi delimo predvsem na podlagi odpiralnih sistemov, lahko našo selekcijo začnemo kar tukaj. Klasična dvižna vrata so vsem znana. Način delovanja dvižnih vrat omogoča največji izkoristek garažnega prostora, saj se ob odpiranju vertikalno dvigajo, nato pa se po tračnicah  oz. vodilih ”zapeljejo” pod strop. Tako ne zasedajo popolnoma nič prostora, kar naredi parkiranje v manjših garažah precej manj neprijetno opravilo. Vsekakor je pomembno, da ne pozabimo na evropske varnostne standarde, ki zahtevajo določeno mero varnostnih ukrepov, med katere sodi tudi sistem, ki preprečuje nenadzorovano padanje vrat, prav tako pa morajo biti zavarovana pred ukleščenjem prstov. Navsezadnje je tudi naša varnost pomembna, kajne?

V primeru, da imate garažo, ki ima na stropu cevi, luči ali obešene ostale stvari, ki bi onemogočale montažo zgoraj omenjenih dvižnih vrat, so drsna odlična izbira. Potrebna je zgolj montaža vodil, pritrdimo pa jih lahko na že dokončana tla, zato gradbena dela niso potrebna. Ker se odpirajo na levo ali desno, nam s tem omogočijo dober izkoristek prostora, saj zasedajo izjemno malo prostora. Dobro tesnenje na treh stranicah omogoča trden stik, ki ne prepušča prepiha in iz vrat naredi kvalitetno izolacijsko prepreko.

Torej, ker smo obdelali glavna tipa garažnih vrat, nam tako ostanejo še klasična dvokrilna ali enokrilna vrata. Ljudje se za tovrstna vrata načeloma odločajo v primeru, da drsna ali dvižna vrata zaradi prostorskih omejitev ne pridejo v poštev. Zadeva je tu precej preprosta. Gre za navadna vrata, ki se na tečajih odpirajo ali zapirajo. Mogoče jih odlikuje dejstvo, da gre ponavadi za izjemno močne in stabilne konstrukcije, vendar tudi ostali tipi vrat tukaj ne zaostajajo.

FUNKCIONALNI DODATKI

Kot pri vseh stvareh, obstaja za naša garažna vrata več funkcionalnih dodatkov. Seveda imamo pametne ključavnice, ki premorejo napredne varovalne sisteme in tako dodajo dodatno varnost. Tu lahko omenimo še daljinsko odpiranje s pomočjo avtomatskih motorjev, ki jih lahko namestimo na katerikoli tip vrat in tako zelo močno povečamo uporabno vrednost garažnih vrat, ki se kaže prav ob vsaki uporabi. Ker so garaže načeloma mrzli prostori, ki jih ne ogrevamo tako intenzivno, je pametno, da razmislimo o dodatni izolaciji vrat. Na ta način poskrbimo za manjše toplotne izgube, manjše stroške z ogrevanjem in navsezadnje za bolj toplo garažo ob hladnih zimskih jutrih, ko je ta lastnost lahko vredna zlata.

NOVA GARAŽNA VRATA? IZBIRA JE PREPROSTA

Kot vidimo, so garažna vrata veliko več kot zgolj vhod v garažo. Personalizacija izgleda omogoča, da jih popolnoma prilagodimo izgledu hiše, jo naredimo bolj varno in uporabno ter tako vse skupaj povežemo v čudovito funkcionalno in estetsko zaokroženo celoto, ki vam bo vedno v ponos. Na trgu obstaja mnogo rešitev, s pravilnim načrtovanjem pa si zagotovimo vrata, ki nam ponujajo visoko kvaliteto delovanja  in nam tako prihranijo denar ter skrbi. Nakup novih garažnih vrat je tako dolgotrajna investicija, ki pa se vedno znova izkaže za dobro.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete: