Kot vsi elementi vašega domovanja, tudi dimnik ob redni uporabi sčasoma načne zob časa, kar lahko privede do neprijetnih zapletov. Dosledno vzdrževanje in redni pregledi vam bodo prihranili mnoge tegobe hkrati pa poskrbeli za varnost prebivališča.

Dimnik je namenjen odvodu dimnih plinov iz kotla in vleku skozi kurišče kotla, posledično pa zahteva redno vzdrževanje, namreč, pri slabem odvajanju plinov oz. ko je odvod plinov onemogočen, lahko pride do prehajanja teh plinov nazaj v prostor, kar je lahko izjemno slabo za naše zdravje ali pa se v nekaterih primerih tudi žal konča usodno. Prav tako je visoka verjetnost, da bo na tak način prišlo do pregrevanja, posledica česar je požar, ki lahko zajame celotno stavbo. Vsekakor je zato razumljivo, da se priporoča strokovna vgradnja dimnika in nadzor certificiranih strokovnjakov, ki bodo poskrbeli, da vaš dimnik ustreza vsem varnostnim standardom.

Ko je potrebna sanacija dimnika, obstaja več načinov kako to izpeljati. Prvi način je porušitev starega dimnika in nato gradnja novega, česar pa se večina ljudi izogiba če le ni nujno. Druga in bolj pogosta rešitev na tem področju je vstavitev nerjaveče pločevine v dimnik, ki hkrati tudi poveča trdnost celotne konstrukcije in preprečuje krušenje. To je vse bolj pogost način sanacije, saj stari dimniki ne ustrezajo standardom, ki jih imajo nove kurilne naprave z boljšimi izkoristki in nižjimi izhodnimi temperaturami plinov.

Vzdrževanje dimnikov se razlikuje med posameznimi načini gradnje in izdelave, vsem pa je skupno dejstvo, da brez rednih pregledov njihovo delovanje ne bo optimalno, in nam bo s svojim slabšim izkoristkom povzročalo višje stroške ogrevanja. Pogostost čiščenja je odvisna predvsem od vrste kurilne naprave oz. vrste goriva, ki ga ta naprava uporablja. Kurilne naprave, ki delujejo na trda in tekoča goriva zahtevajo, da se dimnik čisti mesečno, saj pri izgorevanju nastaja več saj in oblog, ki se nabirajo v dimniku, in tako onemogočajo prehod plinov. Če uporabljamo plinasta goriva, je zaradi manjše količine stranskih produktov izgorevanja, čiščenje dimnika priporočljivo izvajati dvakrat na sezono. Čiščenje se izvaja s klasično žičnato krtačo, v nekaterih primerih, kjer so uporabljeni posebni materiali, pa je zahtevana uporaba plastične. Redno vzdrževana grelna naprava in čist dimnik lahko povečata izkoristek goriva tudi za 15%, vsekakor pa lahko ob zanemarjanju dimnika učinkovitost tega sistema drastično zmanjšamo.

Potrebno je omeniti, da je čiščenje dimnika možno izvajati tudi v lastni režiji, vendar je zelo priporočljivo, da se za preglede in obsežnejša čiščenja pokliče usposobljenega dimnikarja, ki tudi oceni varnost celotne konstrukcije in poskrbi, da je čiščenje izvedeno po vseh predpisih. Vsekakor dobro delovanje ogrevalnega sistema igra precej veliko vlogo pri varnosti našega doma, zato je primerno, da za to poskrbijo strokovnjaki. Na ta način si zagotovimo daljšo življenjsko dobo dimnika, začetek kurilne sezone pa je tako pravi čas, da poskrbite za vaš dimnik.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Ponudniki storitev:

–          OGM-BI d.o.o. – EKOKER  keramični montažni dimniki….www.ogm-bi.si
–          KIP DIMNIKI INŽENIRING d.o.o. – inovativne ogrevalne rešitve…www.kip-dimniki.com; www.kip-samot.com
–          SKOČAJ VLADO s.p. – proizvodnja in montaža dimnikov iz nerjavečega jekla… 041 642 036
–          LIM-MONT d.o.o. – dimniki INOX iz lastne proizvodnje. Prodaja za Slov VETO Veletrgovina d.o.o….www.veto.si
–          SLAVKO FLEIŠMAN s.p.– prodaja vseh vrst INOX dimnikov…. www.inoxdimnik.si
–          KARODI d.o.o. – proizvodnja in montaža nerjavnih dimnikov…www.karodi.si