Temperature počasi padajo, dnevi postajajo vse krajši in bliža se zima. Iz izkušenj smo se naučili, kako je pomembno, da ste na kurilno sezono dobro pripravljeni in napolnjeni vaši zalogovniki.

Ogrevanje domovanje je vsekakor nekaj, kar težko spregledamo, hkrati pa nam zgodnji nakup goriva pred sezono lahko prihrani lepo količino denarja. Kvalitetno gorivo bo poskrbelo za večji izkoristek ogrevanja, vam pa prihranilo dodatno delo in stroške. Trenutno na tržišču prevladuje uporaba drv, lesnih sekancev, vedno bolj pa se uveljavlja uporaba pelet, saj jih odlikuje odlična gorljivost, prijazne cene in manjši volumen skladiščenja, ki ga zasedejo. Ker se uporaba lesnih goriv veča tudi v urbanem okolju, se veča tudi ponudba in uporaba lesnih pelet. Torej, preverimo kotlovnice, skrbno preglejmo zalogovnike in se skupaj pripravimo na novo sezono ogrevanja.

Ker poznamo več vrst goriva, ki se hkrati razlikuje v ceni, gorljivosti, izkoristku, načinu shranjevanja itd., marsikoga vsa ta izbira pusti v dilem, kjer se težko odločimo kaj je za nas optimalno gorivo. Seveda je izbira vrste goriva tudi odvisna od naše grelne naprave, kar pa ne zanemari dejstva, da je na trgu ponudnikov ogromno, posledično pa se tudi razlikuje kakovost same ponudbe.

LES

Ko kupujemo les je potrebno upoštevati več faktorjev. Dejstvo je, da se za energetske namene uporablja manj kakovosten les, kjer je je potrebno dodatno pozornost nameniti dimenziji drv, njihovemu izvoru, vsebnosti vode, kurilnosti in vsebnosti človeku ter okolju škodljivih snovi. Kurilnost je izjemno pomembna lastnost lesa, saj pomeni količino toplote, ki jo dobimo ob upoštevanju izgube energije, ki nastane ob izhajanju pare iz lesa, kar je neposredno povezano s količino vlage v lesu. Dober les bo vseboval manj vlage in tako izgubljal manj energije ob samem gorenju, pozna pa se tudi vrsta in ohranjenost lesa, namreč, drevesa ki so rasla na višji legi imajo bolj gost les, vsekakor pa bolj kvaliteten les gori dlje časa. Posledično lahko sklepamo, da je način shranjevanja skoraj enako pomemben kot sama kvaliteta lesa, saj s primernim skladiščenjem poskrbimo da les ostane suh in nam omogoči maksimalen izkoristek. Zaradi vode, ki jo vsebuje les, ogenj sicer ne ugasne, a temperatura v kurišču pade pod optimalno raven, kar povzroči nastajanje dima, višje emisije prašnih delcev, nastanek katrana ter poškodbe kurišča. Zgorevanje preveč vlažnega lesa tako  povzroči nižanje izkoristka kurilne naprave, kar na nek način poudari dejstvo, da se nam splača kupiti kakovosten les.

LESNI PELETI

Lesni peleti, ki so vedno bolj priljubljena izbira, imajo standardni premer 6 mm in dolžino od 1 do 4 cm. Za nemoteno obratovanje in potencialno uveljavljanje garancij kotlov in peči na pelete priporočamo nakup standardiziranih in certificiranih lesnih pelet. Ko kupujemo pelete za začetek upoštevamo dejstvo, da nam sama barva peletov ne pove nič o njihovi kakovosti. S prostim očesom lahko izmerimo le mehansko obstojnost, kar pomeni količino oz. delež finega prahu na dnu vreče, kar je neposredno povezano z mehansko obstojnostjo pelet. Certifikati igrajo pomembno vlogo (ENplus, DINplus), saj zagotavljajo določene sisteme kontroliranja kakovosti. Načeloma se raje odločamo za ponudnika, ki ima na embalažni navedenih čim več lastnosti, med katere štejemo tudi poreklo pelet in podatke o samem proizvajalcu. Kakovost pelet naj bo prilagojena zahtevam proizvajalca kotla. Če je zahtevana kakovost pelet A1, potem je smiselno poiskati ponudnika, ki zagotavlja ustrezno kakovost. Najbolj lahko zaupamo tistim, ki imajo s strani neodvisnih inštitucij podeljen certifikat o kakovostnem razredu po evropskih standardih. Ko se odločamo za nakup peletov od ponudnika, ki ga še ne poznamo, je smiselno da na internetu preveri ocene in mnenja, nato kupimo manjšo količino peletov in spremljamo delovanje kotla, kar zajema količino tople, ki jo oddaja in količino pepela, ki nastane pri izgorevanju. Šele ko smo z izdelkom res zadovoljni, se odločimo za nakup večjih količin.

Pelete odlikuje tudi dejstvo, da praviloma ne vsebujejo dodatnih kemičnih snovi, 2 kg peletov pa lahko nadomestijo 1 l kurilnega olja, kar je cenovno izjemno ugodno in navsezadnje bolj okolju prijazno.

LESNI BRIKETI

V svoji osnovi so, kot nam pove že ime, briketi, ki jih pridobimo s stiskanjem žagovine, čistih lesnih delcev (oblancev) in manjših sekancev brez veziv in ostalih primesi ali dodatkov. Imajo precej visoko energijo vrednost, ki je primerljiva z drvi. Zaradi svoje visoke kurilnosti so odlična izbira za ogrevanja, saj ponujajo velik izkoristek za razmeroma majhen denarni vložek. Odlikuje jih dejstvo, da imajo izjemno majhno vsebnost vlage, proizvedejo majhno količino pepela in so hkrati preprosti za skladiščenje. Lesni briketi imajo vlažnost okoli 10 %. Njihova energijska vrednost je odvisna od uporabljenega lesa in je okoli 5 kWh/kg, zaradi česar so idealni za kurjavo centralnega ogrevanja, kaminov ali krušnih peči.

Nakup goriva za zimsko sezono je tako mnogo stopenjski proces, ki zahteva natančno planiranje in pametne nakupe, saj si lahko na ta način prihranimo mnogo dela, skrbi in dodatnih stroškov. Vsekakor pa moramo poleg nakupa dobrega goriva tudi poskrbeti za naše ogrevalne naprave in dimnike, saj v primeru slabega delovanja še tako kakovosten les ne bo pomagal pri boljšem in hitrejšem ogrevanju.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete: