Snegolovi ali snegobrani so pritrjeni na strešno kritino, tako da zaustavijo nenaden zdrs snega s strehe, ki lahko ogroža mimoidoče in poškoduje žlebove. Vgradnja snegolovov je strokovno zahteven postopek, ki ga lahko natančno opravi le izkušeni mojster krovsko-kleparskih del.

Točkovni snegolovi

Snegolovi so lahko izdelani iz kovine, nerjaveče pločevine ali plastike. Poznamo točkovne in linijske snegolove; točkovni so posamično razporejeni po celi površini strehe glede na njen naklon.

Točkovne snegolove je treba vgraditi enakomerno po celi površini strehe vse do vrha, pri čemer je priporočljivo v najnižje ležeči vrsti namestiti dvojno število snegobranov.

Pri izračunu ustrezne količine in pravilne razporeditve točkovnih snegolovov mora izvajalec krovskih oz. kleparskih del upoštevati več dejavnikov: lokacijo hiše, naklon strehe ter predvideno debelino snežne odeje oz. obremenitev strehe, ki je povezana z nadmorsko višino, na kateri se objekt nahaja.

Linijski snegolovi in kombinacije

Linijski snegolovi so primerni predvsem za manj strme naklone streh in lahko zadržijo tudi večje količine snega. Na objekte s strmo streho, zgrajene na višji nadmorski višini, kjer je količina snežnih padavin velika, pa je priporočljiva kombinacija obeh vrst snegolovov.

Več informacij in koristnih napotkov o vseh vrstah strešne kritine, ki vam bodo v pomoč, ko se odločate za menjavo strešnikov, preberite v tem prispevku.

Ponudniki snegolovov oz. krovskih in kleparskih del:

SNEGOLOVI LOTRIČ s.p. – točkovni in linijski snegolovi…www.lotric-sp.si
KROVSTVO KIMOVEC, Brane Kimovec s.p. – krovska in kleparska dela…www.podstreho.si
TESARSTVO KRALJ d.n.o. – krovska in kleparska dela…www.tesarstvo-kralj.si
GRADBENI INŽENIRING VRSTOVŠEK d.o.o. – krovstvo, kleparstvo…www.vrstovsek.si