Tudi v Sloveniji v zadnjih letih po vzoru razvitejših držav čedalje več pozornosti namenjamo učinkovitejši rabi energije tako v gospodinjstvih kot v industriji. Že z nekaterimi razmeroma enostavnimi ukrepi je to namreč mogoče.

Eden izmed enostavnih ukrepov za zmanjšano rabo energije je zatesnitev že obstoječih oken in vrat.

Pri oknih in vhodnih vratih dobro tesnjenje z nadzorovanim prezračevanjem veliko prispeva k zmanjšanju konvekcijskih izgub (nekontroliran pretok zraka skozi prepire). Skozi vsak meter netesnih oken in vrat namreč v eni ogrevalni sezoni uhaja cca. 40 kWh energije. Če vgradimo kakovostna silikonska tesnila, lahko pri stroških ogrevanja prihranimo tudi do 20%, kar je še posebej pomembno takrat, kadar je površina oken glede na prostornino prostora velika. Z zmanjševanjem izmenjave zraka z 1,2 na 0,7 – krat na uro lahko prihranimo pri hiši s prostornino 300 m3 letno okrog 3.200 kWh energije oziroma 330 litrov kurilnega olja.

Silikonska tesnila, ki jih brez lepljenja vgrajujemo v na novo vrezan utor v okenskem ali vratnem okvirju, so najkakovostnejša kombinacija tehnologije in materialov za obnovo tesnjenja obstoječih oken in vrat. Taka vgradnja silikonskih tesnil je učinkovita zaščita pred mrazom, vročino, prepihom, hrupom prahom, vonjavami in rošenjem stekel, obenem pa izboljša počutje v prostoru.  Naložba v tesnjenje oken in vrat se pri sedanji ceni goriv povrne že v dveh, treh mesecih.

Silikonska tesnila po svojih lastnostih presegajo tesnila iz drugih materialov, saj so odporna proti vremenskim vplivom, sončnim žarkom in staranju, so trajno elastična in barvno stabilen, odporna na pregibanje in stiskanje ter prilagodljiva vsaki obliki in velikosti reže, so vodotesna, tesnijo vse površine in so kompatibilna z vsemi konstrukcijskimi materiali, imajo dolgo življenjsko dobo in ne potrebujejo nikakršnega vzdrževanja, v ekstremnih temperaturnih pogojih se ne zlepijo, ne otrdijo in ne razpokajo, temveč ohranijo vse svoje lastnosti, medtem ko plastična ali gumijasta tesnila ob nizkih temperaturah otrdijo in lahko razpokajo. Zaradi vseh teh dobrih lastnosti, proizvajalec za silikonska tesnila zagotavlja 10-letno garancijo ob normalnih pogojih uporabe.

Tovrstna tesnila niso primerna le za obnovo tesnjenja pri starih oknih in vratih, temveč tudi za izdelavo novega stavbnega pohištva. Veliko je primerov, ko projektant ali arhitekt celo podpiše uporabo silikonskih tesnil pri izdelavi novih oken in vrat, še posebej v tujini. Doma je opazen premik k uporabi silikonskih tesnil pri izdelavi stavbnega pohištva predvsem pri večjih proizvajalcih, ki večinoma izvažajo svoje stavbno pohištvo ter pri zasebnih proizvajalcih, ki želijo zagotoviti 100-odstotno kvaliteto svojih proizvodov.

Podjetje ROSIL iz  Ljubljane je najbrž prvo v Sloveniji na področju izdelovanja silikonskih tesnil, tesnjenja oken in vrat v zgradbah brez tesnil kot tudi zamenjave dotrajanih tesnil v vseh vrstah zgradb. Poleg tega je bil ROSIL tudi edini izvajalec tesnjenja oken in vrat, ko je Ministrstvo za okolje in prostor RS tri leta subvencioniralo tesnjene po celi državi.

Obiščite ponudnika Alen Rožič s.p. na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Alen Rožič s.p.
Bravničarjeva ul. 9B
1000 Ljubljana
tel.: 01 519 04 24
gsm: 040 777 677
e-mail: rosil@siol.net
www.rosil.si