Pred začetkom nove kurilne sezone je treba preveriti in preventivno očistiti dimnike in kurilne peči, da bo ogrevanje doma potekalo varno, brez zapletov celo sezono. Zakon o dimnikarski službi narekuje obvezne letne preglede in meritve emisij dimnih plinov iz kurilne peči, ki jih mora izvesti pooblaščeni dimnikar.

Redno vzdrževanje kurilnih naprav, dimnovodnih in prezračevalnih sistemov je ključnega pomena, če želite v polni meri zagotoviti požarno varnost in preprečiti izpuste ogljikovega monoksida ali drugih nevarnih plinov v bivalne prostore. Na stenah v notranjosti dimnika se namreč nabirajo obloge iz katrana oziroma saj, ki lahko v določenem trenutku zagorijo, poleg tega pa povzročajo energijske izgube. Vzrok za hitro nalaganje katranskih oblog je običajno kurjenje vlažnih drv ali gospodinjskih odpadkov, kot so razne embalaže, plastike in celo lakiran les.

Kolikokrat letno je potreben pregled?

Dimnikar s čiščenjem odstrani morebitne obloge ter pregleda kurilno napravo in zračnike. Kolikokrat letno mora dimnikar opraviti pregled, je seveda odvisno od vrste kurilne naprave. Če na primer uporabljate plinske ali peči na kurilno olje, mora biti pregled opravljen enkrat na kurilno sezono; medtem ko je treba dimnike pri pečeh na drva ali druga trda goriva po potrebi očistiti kar štirikrat letno (trikrat, če živite v primorskih občinah).

Kurilne naprave na biomaso pa naj bi pregledovali dvakrat letno. Tudi če morda sami čistite dimnike, mora usposobljeni dimnikar še vedno preveriti, kako je bilo čiščenje opravljeno, in izvesti meritve drugih delov sistema za ogrevanje.

Oglejte si ponudnike storitve:

OGM-BI d.o.o. – EKOKER keramični montažni dimniki….www.ogm-bi.si
KIP DIMNIŠKI INŽENIRING d.o.o. – šamot, podaja in montaža dimniških sistemov… www.kip-dimniki.com
KARODI d.o.o. – proizvodnja in montaža nerjavnih dimnikov…www.karodi.si
LIM-MONT d.o.o. – dimniki….www.lim-mont.hr
SKOČAJ VLADO s.p. – proizvodnja, sanacija in montaža dimnikov…041 642 036

POIŠČITE TUDI OSTALE PONUDNIKA, KI JIH POTREBUJETE IN ODDAJTE POVPRAŠEVANJE – vse iz našega portala www.adut.si