Peleti so lesna biomasa, narejena s stiskanjem suhe žagovine oz. odpadnega lesa, ki ostane pri žaganju lesa. Ogrevanje s kotlom na pelete zato ni le cenovno ugodnejši, temveč tudi povsem ekološki način ogrevanja.

Ogrevanje s peleti je cenejše od klasičnih načinov ogrevanja, saj kotli in kaminske peči na pelete obratujejo že z močjo 5 kW. Odločite se lahko za ogrevanje posameznega prostora s kaminskim vložkom na pelete ali centralno ogrevanje celega doma. Velikost kotla je odvisna od velikosti zalogovnika, v katerem je možno shraniti pelete. Tovrstni kotli in peči imajo običajno avtomatizirano dovajanje peletov in regulacijo, kar je še posebej priročno, enostavno ali samodejno je tudi čiščenje. Paziti morate le, da posodo s pepelom pravočasno spraznete; koliko krat je to potrebno, pa je med drugim najbolj pogojeno s kakovostjo izbranih peletov.

Namesto posebne kurilne naprave oz. peči, ki je namenjena izključno ogrevanju s peleti, se lahko odločite tudi za kombinirane peči (na primer, na pelete in drva). Cenovno najugodnejša rešitev pa je predelava obstoječega kotla (na drva, kurilno olje), tako da je v njem moč kuriti pelete, za kar je treba zamenjati gorilnik.

Kaj vpliva na kakovost peletov?

Kakovost peletov je odvisna od vsebnosti vode (ustrezni imajo manj kot 10 odstotkov), deleža pepela, gostote in njihove mehanske obstojnosti. Na Zvezi potrošnikov Slovenije vsako leto opravljajo teste lesnih peletov (rezultate si oglejte tukaj), na podlagi ugotovitev bi lahko rekli, da manj kvalitetne pelete prepoznate po velikem deležu prahu oz. zdrobljenih delcev v vreči. Pomembno je tudi, da je ostanek pepela čim manjši, saj se posoda za pepel ne bo tako hitro napolnila. Zato je najbolj priporočljiva uporaba peletov s certifikatoma DIN Plus in EnPlus.

Da bo ogrevanje potekalo varno in brez zapletov, so na začetku nove ogrevalne sezone potrebne nujne priprave, kot so celovit pregled ogrevalnega sistema in redna vzdrževalna dela – konkretni napotki so zbrani v tem prispevku.

Ponudniki peletov in peči na pelete:

BAG d.o.o. – kotli na biomaso….www.toplina.si
BAB d.o.o. – prodaja več vrst pelet….www.babpeleti.com
ZVONKO LUZAR s.p. – Akcija peči na pelete FAIR…www.kamini-luzar.si
SIBOX d.o.o. – prodaja peletov z dostavo…www.sibox.si; www.prodajapeletov.si
INGLES d.o.o. – drva, peleti, biopeleti, briketi…www.drva.info
BIOLES HORIZONT d.o.o. – peleti, briketi, češki premog, kurilno olje…www.energenti.si
JANEZ VOZELJ s.p. – peleti…www.zatopeldom.com
ŽIVEX d.o.o. – peleti, drva…www.zivex.si
MITJA DEŽMAN s.p. MTV TRGOVINA – prodaja in razvoz kurilnega olja, čiščenje in razrez cistern…031 732 082
ANDREJ PINTAR s.p. – peletne peči…www.servis-pintar.si
SEL SISTEMI d.o.o. – peči na pelete in drva…www.sel-sistemi.si