Bliža se nova kurilna sezona, zato je treba pred začetkom ogrevanja izvesti celovit pregled ogrevalnega sistema ter opraviti nujna vzdrževalna dela, da bo ogrevanje potekalo varno in brez zapletov.

Posebno pozornost namenite nakupu ustrezne količine goriva oz. energenta, seveda pa to še zdaleč ni vse, saj morate pred začetkom ogrevanja opraviti servis ogrevalne tehnike, dimnovodnega in prezračevalnega sistema.

Vzdrževanje ogrevalnega sistema

Iz vsakega radiatorja posebej morate spustiti zrak in preveriti delovanje termostatskih ventilov, če morda puščajo vodo. Preveriti je treba delovanje kotla oz. peči, gorilnika, črpalk, rezervoarja, tesnost dovodnih cevi, ali regulator dovoda goriva ustrezno deluje …

Strokovnjaki priporočajo čiščenje rezervoarja za kurilno olje na pet let, če ogrevate na kurilno olje, pa je vsako leto znova nujno treba preveriti še oljni gorilnik, ga očistiti in po potrebi zamenjati šobo. Pri ogrevanju na plin je potrebno preveriti predvsem delovanje gorilnika, filtrov in ostalih elementov kotla (kontrola tesnosti dovoda plina do gorilnika in sobnih ventilov), kar je najbolje prepustiti ustrezno usposobljenemu strokovnjaku. Preverite tudi napravo za pripravo tople vode. Če ogrevate s kotlom na pelete, preverite stanje vžigalnega elementa in očistite dozirni polž.

Vzdrževanje dimnikov, zatesnitev oken in vrat …

Med redna vzdrževalna dela, ki so nujna pred začetkom kurilne sezone, spadata tudi pregled in čiščenje dimnika. Več o pravilnem vzdrževanju dimnikov, da boste varno zakorakali v novo ogrevalno sezono, si preberite v tem članku.

Zaradi slabega tesnenja oken in vrat prihaja do največ energijskih izgub, zato pred začetkom sezone ogrevanja dobro zatesnite vsa okna oziroma vrata, saj boste občutno prihranili pri stroških ogrevanja — več nasvetov pa najdete v tem prispevku.

Preverite ponudbo:

BAB d.o.o. – biomasa (drva, peleti, briketi, sekanci)…www.babpeleti.com
SIBOX d.o.o. – prodaja peletov…www.prodajapeletov.si
INGLES d.o.o. – drva, peleti, biopeleti, briketi…www.drva.info
BIOLES HORIZONT d.o.o. – peleti, briketi, češki premog, kurilno olje…www.energenti.si
JANEZ VOZELJ s.p. – peleti…www.zatopeldom.com
ŽIVEX d.o.o. – peleti, drva…www.zivex.si
MITJA DEŽMAN s.p. MTV TRGOVINA – prodaja in razvoz kurilnega olja, čiščenje in razrez cistern…031 732 082