Za zagotavljanje ustrezne varnosti sodi redno pregledovanje oz. vzdrževanje električnih inštalacij med nujna hišna opravila, na katera marsikdaj kar pozabimo, dokler ni že prepozno in se na sistemu pojavi napaka, ki zahteva obsežnejše popravilo.

Vse dele hišne električne napeljave je treba redno vzdrževati, zato morate natančno poznati celoten načrt električnih inštalacij, na katerih mestih potekajo kabli ter v kakšnem stanju so vtičnice in stikala. Problematični so predvsem starejši spoji na napeljavi, saj ob morebitni poškodbi ali napaki popravilo potrebuje cel sistem, kar je lahko obsežnejši obnovitveni projekt. Pregrevanju kablov se izognete tako, da pazite in na posamezen odsek ne priključite preveč porabnikov, upoštevajte pa tudi njihovo priključno moč.

Kabli morajo biti pravilno nameščeni na svoje mesto, žice pa naj bodo v celoti izolirane vse do stika, saj se lahko že majhna razpoka hitro sprevrže v veliko težavo. Vgradnja dodatnih priključkov, kot je dodatna vtičnica, se morda zdi enostaven podvig, vendar morebitna napaka zlahka pusti hude posledice, zato to opravilo raje prepustite usposobljenemu strokovnjaku.

Električne napeljave na prostem

Poleg hišne električne napeljave redno servisiranje potrebujejo tudi druge električne inštalacije, ki so napeljane zunaj, bodisi na vrtu, dvorišču bodisi v garaži, da se pravočasno izognete nevšečnostim. Ne pozabite preveriti stanje vrtne razsvetljave, delovanje električnih garažnih vrat, sistema talnega ogrevanja ali ogrevanja žlebov.

Hitre rešitve za energijsko učinkovitejši dom pa najdete na tej povezavi.

Preverite ponudnike:

EIP d.o.o. – elektro inštalacije…www.elektroinstalacije-eip.si
IZE d.o.o. – zelena energija, solarni sistemi…041 669 742
BAG .d.o.o. – celovite rešitve glede racionalne rabe energije, solarni sistemi…www.toplina.si
LOGIN BV d.o.o. – električno talno ogrevanje, ogrevanje žlebov…www.loginbv.si