Za energijsko učinkovit dom je najbolje poskrbeti že med samo gradnjo, obenem pa lahko občutno prihranite na porabi energije in vode tudi na druge enostavnejše, a izredno učinkovite načine.

Zmanjšanje stroškov za ogrevanje, porabo vode in elektrike najlažje dosežemo z uporabo obnovljivih virov energije ter energijsko varčnih rešitev, hkrati pa tako prispevamo k varovanju okolja. Pametna naložba je solarni sistem za ogrevanje vode, mesečne stroške pa občutno znižajo tudi energijsko učinkoviti grelniki vode in toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode. Z dobro toplotno izolacijo zgradbe lahko stroške in energetske izgube prepolovite, zato je pravilna namestitev kakovostne izolacije ključni korak do varčnega doma.

Med učinkovite sodobne rešitve spada sistem prezračevanja z rekuperacijo oz. vračanjem odpadne toplote, ki je pri novogradnjah ali večjih adaptacijah že praktično stalnica. Sistem za kontrolirano prezračevanje namreč avtomatsko dovaja svež zrak in izkoristi večino energije odpadnega zraka, zato zračenje z odpiranjem oken in vrat ni potrebno. V vsakem primeru se je najbolje izogibati energetsko potratnemu dolgotrajnemu zračenju, najbolj učinkovito je kratkotrajno zračenje na prepih.

Varčevanje z vodo

Voda je dragocen dar narave, zato naj pipe dobro tesnijo, tako da iz njih ne kaplja voda. Z zbiranjem deževnice na vrtu pridobite uporabno zalogo vode, ki jo poleg zalivanja vrta ali trate lahko uporabite tudi za druge namene, kot so pranje avtomobila, perila. Več o zbiranju deževnice najdete tukaj.

Filtri za vodo so praktične naprave, ki jih namestite na pipe ali cevi in s tem ustvarite vir pitne vode v svojem domu. Več koristnih informacij glede namestitve filtrov na pipe za neoporečno čisto vodo najdete v tem članku.

Kako vse prihraniti stroške pri ogrevanju doma, pa si preberite v tem prispevku.

Ponudniki energijsko učinkovitih rešitev za dom:

PROMOBILE d.o.o. – ekološka gradnja in adaptacija…www.promobile.si
LUNOS d.o.o. – prezračevalni sistem z rekuperacijo Lunos…www.lunos.si
KLIVENT d.o.o. – prezračevalni sistemi z rekuperacijo…www.klivent.si
ROSIL Alen Rožič s.p. – tesnjenje oken in vrat…www.rosil.si
J IN P d.o.o. – WATJER aerator za filtriranje vode…www.watjer.com
REGAS d.o.o. – filtri za vodo…www.regaspreko.si
BLAŽ RUTAR s.p. – vzdrževanje ogrevalnih in vodovodnih sistemov…041 380 600
BAG .d.o.o. – celovite rešitve glede racionalne rabe energije, solarni sistemi…www.toplina.si
DULC d.o.o. – toplotne črpalke Viessman in brezplačno prezračevanje in dogrevanje prostora SolarVenti…www.dulc.si