Naj vaš vrt postane najbolj priljubljen kraj za preživljanje prostega časa v vašem domu

Za zabavo ali preprosto zato, ker želite vključiti slog in razkošje v svoj zunanji življenjski prostor, so zunanji kamini, vrtne krušne peči ali letne kuhinje pravi dodatki za vaš dom!

Predstavljajte si, da sedite zunaj na vrtu v svoji letni kuhinji ob prijetnem prasketanju ognja in se ob slastni pizzi v svežini noči in soju lune in zvezd zabavate v družbi družine ali prijateljev. Vas mika, kajne? Ali pa bi se morda raje malce odmaknili od sveta in si privoščili čas le zase?

Zunanji kamini so idealni za intimne trenutke ali za sprostitev v družinskem krogu, za prijetno branje dobre knjige ali počitek od napornega dne. Pred kaminom se lahko mirno sprostite in odmaknete od vsakodnevnega vrveža. Njegova struktura v smislu ograjenosti vam lahko nudi več zasebnosti od pogledov mimoidočih ali sosedov, blokira veter in zagotavlja senco.

Kaj so zunanji kamini

Zunanji kamini so vedno bolj priljubljeni v pomladnih in poletnih mesecih, saj ustvarijo prijetno vzdušje v zunanjih prostorih. Uporabni so tudi v hladnejših dneh in nekatere različice omogočajo tudi kuhanje na prostem s pomočjo posebnih žarov. Zunanji kamini, ki so na voljo v različnih modelih, ustrezajo različnim zahtevam sloga in obdržijo svojo funkcionalnost. Ena od značilnih funkcij te vrste elementov na prostem je, da zunanje okolje postane bolj dopadljivo. Zunanji vrtni kamini so lahko tudi modularni in so del večjega sestava, na primer vrtne kuhinje, v kateri jih kombinirate z ostalimi elementi (žarom, umivalnikom, pultom…).

 

Tipi zunanjih kaminov

Poleg zasnove modela se zunanji kamini med seboj razlikujejo glede na to, ali so odprtega ali zaprtega tipa. Za zunanje kamine odprtega tipa je značilna zgorevalna komora, ki je zaprta na dveh ali treh straneh, medtem ko je plamen popolnoma viden iz odprtih delov. Kamini na prostem zaprtega tipa pa so tisti, pri katerih so stranice zgorevalne komore (na splošno kvadratne ali pravokotne) zaprte s stekleno steno, ki omogoča vidljivost plamena.

Med različnimi vrstami kaminov je zelo pogosta tudi uporaba visečih zunanjih kaminov. To so vrtni kamini, ki niso fiksirani na tla in niso nameščeni na nobeno konstrukcijo. Nasprotno, pričvrščeni so v strop. Rezultat je plamen, ki je jasno viden v zraku in ustvarja grelni element, ki hkrati na sugestilen način opremi prostor.

Vgrajeni zunanji kamini so sestavljeni iz majhnega monoblok kamina, ki je idealen za postavitev v majhnih prostorih. Vgradne zunanje kamine lahko vstavite v odprtine starih kaminov, ki niso več v uporabi in jih je moč hitro vgraditi, brez posredovanja gradbenih profesionalcev, in jih je lažje izbrati glede obzidave. Modeli prostostoječih zunanjih kaminov ne potrebujejo zidarskih del in jih je mogoče namestiti v katero koli vrsto okolja, zahvaljujoč njihovi vertikalni kompoziciji, ki precej zmanjša njihovo velikost.

 

Zunanji kamini in dizajn

Kamini na prostem so na voljo v različnih stilih in modelih, od modernega dizajna pa do kaminov tradicionalnega izgleda. Najbolj klasični so kamniti ali zidani zunanji kamini in so idealni za opremljanje vrta v tradicionalnem slogu. Zunanji kamini v modernem slogu pa so opremljeni s posebnimi in raznovrstnimi geometrijskimi oblikami, primerni za tiste, ki želijo najbolj sodobno in elegantno opremo. Izberete lahko tudi kaminski nadstrešek, ki mu dodate svoje najljubše okrasne detajle.

Izbira sloga je v veliki meri odvisna od namena uporabe kamina. Če je vaš namen narediti svoj zunanji bivalni prostor bolj privlačen, so boljša izbira zunanji kamini, izdelani iz materialov, ki povečujejo naravno lepoto plamena. Tisti, ki jim je bolj všeč rustikalen stil, se lahko odločijo tudi za vrtna ognjišča ali vrtno krušno peč. Okrog lahko postavite lesene stole ali rustikalne klopi, in pričarate mikavno vzdušje, ki ga ustvari ogenj.

 

Viri toplote zunanjih kaminov

  • PLINSKI KAMINI

Zunanji plinski kamini lahko reproducirajo ambient tradicionalnega ognja, vendar ne dajejo toliko toplote kot kamini na les. To so izjemno čisti in okolju prijazni kamini, saj se za delovanje uporablja naraven plin (zemeljski plin in tekoč propan) in ne potrebujejo dimnika. Iz tega razloga tudi ne zahtevajo veliko čiščenja. Minimalno vzdrževanje in brez odstranjevanja pepela in saj so zunanji kamini na plin zagotovo najboljša izbira za tiste, ki iščejo udobje. Za maksimalen komfort lahko dobite tudi kamine na plin opremljene z wi-fi modulom in priročno nadzorujete jakost ognja z mobilno aplikacijo.

  • KAMINI NA BIOETANOL

Gorivo iz bioetanola je bistra tekočina, ki je na voljo v litrskih steklenicah ali večjih pvc posodah. Tekočino enostavno nalijemo v rezervoar za gorivo iz nerjavečega jekla v notranjosti kamina. Gorivo iz bioetanola omogoča čisto gorenje brez dima, kar pomeni, da se elegantna zasnova ujema s preprostostjo njegove namestitve.

Bioetanol je obnovljiv vir energije, pridobljen s postopkom fermentacije sladkorja. Sladkor izvira iz obnovljivih pridelkov, kot sta koruza in pšenica, zato povzroča veliko manjši ogljični odtis kot fosilna goriva. Ko bioetanol zagori v notranjosti kamina, hitro ustvari prave ogrevalne plamene, ki se brez težav lahko kosajo s tistimi iz kaminov na drva. Dima ni, zato dimnik ni potreben.

  • KAMINI NA LES ALI OGLJE

Če želite svojemu dvorišču ali bivalnemu prostoru na prostem dodati nekaj topline in naravnega pridiha, je zunanji kamin na drva lahko odlična možnost. Nič ne presega prijetnega ambienta in značilnega vonja, ki ga ustvari kamin s tlečim ogljem in drvmi. Ena največjih radosti izbire zunanjega kamina na drva je, da lahko kuhate okusne, sočne jedi. Je veliko boljša možnost kot kuhanje na zunanjem kaminu na plin, saj lahko maščoba pada na plinsko enoto. Torej, če želite svoje goste presenetiti z žarom na odprtem ognju, je zunanji kamin na les ali oglje najboljša možnost.

Obiščite portal www.adut.si in VPIS podjetja TREND KAMINI d.o.o. in oddajte povpraševanje.

TREND KAMINI trgovina in pečarstvo d.o.o.
Šegova ulica 14
8000 Novo mesto
Slovenija

PE Razstavni salon
Foersterjeva ulica 10
8000 Novo mesto