Okna, element, ki je prisoten v prav vsakem domu, objektu ali stavbi. Dotične teme smo se z našimi prispevki že večkrat dotaknili, saj navsezadnje igrajo eno ključnih vlog pri zračenju, ogrevanju in ohlajanju našega domovanja, hkrati pa predstavljajo stik z zunanjim svetom. S primerno postavitvijo lahko prostor vizualno povečajo, ga naredijo bolj funkcionalnega ali pa zgolj poskrbijo za povečan občutek odprtega prostora. Dejstvo je, da kakor večina elementov, okna že nekaj časa ne igrajo zgolj funkcionalne vloge, temveč s svojimi inovativnimi načini izdelave in modernim oblikovanjem zadostijo tudi estetske potrebe vsakogar, ki želi na prefinjen in eleganten način poskrbeti za izgled svojega doma ali poslovne stavbe.

Velikost oken je bila ponavadi sorazmerna z njihovo kvaliteto, namreč, slabša okna težje in manj učinkovito zadržujejo vročino oz. mraz, kar pomeni, da nekvalitetno in veliko okno predstavlja precej večji strošek na daljši rok. Posledično so bila galerijska okna in panoramska okna precej manj pogosto uporabljena, kar pa se je z razvojem tehnologije izdelovanja oken opazno spremenilo. Kvalitetno steklo združeno z močnimi okvirji in kombinirano s primernimi senčili (podrobnejši prispevek o modernih senčilih lahko poiščete na našem spletnem portalu Adut.si) ima lahko izjemne izolacijske lastnosti in tako ponuja estetiki prostora popolnoma nove in sveže razpone.

Galerijska oz. panoramska okna so vsekakor izdelek, ki uspešno združuje estetiko in funkcionalnost in je posledično pogosto prisoten v novogradnjah in modernih poslovnih objektih. Ponavadi segajo od stropa do tal, v tem primeru pa lahko govorimo že o panoramskih stenah. Odlikuje jih dejstvo, da omogočajo dostop veliko večji količini svetlobe kot običajna okna. Znano je, da bolje osvetljen in odprt prostor spodbuja delovanje in funkcionalnost uporabnikov, posledično pa se te tipi oken pojavljajo v veliko poslovnih stavbah.

Razlikujemo med več različnimi vrstami teh oken, med drugim na fiksna panoramska okna, ki se ne odpirajo, temveč delujejo bolj kot steklena stena in se posledično kombinira z ostalimi tipi panoramskih oken, ki omogočajo odpiranje. Dvižno drsna okna so vpeta v vodila, ki potekajo vzdolž okvirja, okensko krilo pa se po njih zapelje. Možna je vgradnja teh vodil v tla, kjer se na ta način izjemno dobro združijo s prostorom in omogočajo nemoten prehod. Obstaja še nadgradnja drsnih oken, kjer se krilo najprej odpre ”na nagib”, nato pa se odpre še spodnji del in nato zdrsi po vodilih do odprtega položaja. Je precej cenejša izvedba od dvižno-drsnega okna in posledično najbolj priljubljena izbira kupcev. Navsezadnje ne smemo pozabiti še zložljivih panoramskih oken, kjer se posamezni segmenti okna zapirajo po principu harmonike. Je precej inovativen in unikaten sistem odpiranja, ki vedno znova navduši vse uporabnike.

Slika prikazuje okna za članek panoramska okna.

Kar se tiče materialov, ki so uporabljeni za izdelavo našega panoramskega okna, imamo nekaj maneverskega prostora. Seveda se kot ponavadi lahko odločimo za PVC okenske okvirje, ki sicer ponujajo denarnici precej bolj prijazno ceno kot ALU različice, kar pa se posledično pozna na kvaliteti delovanja in izgleda samega izdelka. PVC je za razliko od svoje kovinske različice precej hitreje podvržen obrabi in poškodbam, hkrati pa posledično tudi trpi izgled samega izdelka. ALU galerijska in panoramska okna imajo veliko močnejšo konstrukcijo in ponujajo lepši videz, kar se v modernih domovanjih in zgradbah precej pozna.

Galerijska in panoramska okna ponujajo vsakemu prostoru nove razsežnosti izgleda in funkcionalnosti. Izjemni razgledi, odprti prostori, dobra osvetlitev in dodatna uporabna vrednost prostora opremljenega s takimi okni so neprecenljive vrednosti, kljub temu pa je potrebno omeniti, da taka vrsta oken vsekakor ni cenovno ugodna naložba. Denarni vložek, ki je potreben za nakup in vgradnjo takih oken je precej velik, vendar v primeru, da vam to ne povzroča problema, vsekakor svetujemo nakup dotičnega izdelka, saj bo vaša naložba večkrat povrnjena z vsemi prednostmi, ki jih panoramsko okno prinaša.

Oglejte si nekaj ponudnikov:

PRIBA OKNA d.o.o. – PVC in ALU okna in vrata… www.priba-okna.si
TIM MACLER PLUS d.o.o. – strešna okna FAKRO… www.fakro.si
Okna Asmont Andrej Sajovic s.p. – lesena okna… www.okna-asmont.si
RENAL d.o.o. – PVC, ALU in LES stavbno pohištvo… www.renal.si
PVC MARKUS – PVC, ALU, ALU-LES okna… www.pvc-markus.si
BKM Dušan Bezek s.p. – okna in vrata… www.bkm.si
ALU JURMAN Dušan Jurman s.p. –  ALU okna… www.alujurman.com
Steklarstvo Marjan Omanovič s.p. – zasteklitev balkonov in teras z ALU-okvirji… www.steklarstvo-omanovic.si
GTR-AL d.o.o. – aluminijaste maske za zaščito lesenih oken… www.gtr-al.si
Slavko Rakar s.p. – ALU in PVC okna… www.alurakar.si
MKING Andrej Kralj s.p. – PVC, ALU okna in vrata… www.mking.si
NAITORS d.o.o. – PVC, ALU in LES okna… www.naitors.si
DURIART d.o.o. – LESENA okna in vrata… www.duriart.si