Prihajajo časi, ko bomo zaradi nizkih temperatur vedno več časa preživljali v zaprtih prostorih. Zaradi istega razloga prav tako manj zračimo, saj nam ponavadi ni v interesu hladiti prostorov. Obstajajo namreč številni dejavniki, ki vplivajo na kakovost zraka. Kdaj zračiti, kako poskrbeti, da se v prostoru ne bo nabirala vlaga in da bo zrak v prostoru svež, so le enih od problemov, s katerimi se srečujemo. Pametnih in kvalitetnih rešitev pa imamo dejansko kar precej na voljo. Z njimi poskrbimo za boljše varčevanje z energijo in za nadzor nad količino vlage v prostorih ter si s tem zagotovimo kar najboljšo kakovost bivanja. Govorimo seveda o rekuperatorjih zraka.

KVALITETEN ZRAK V VAŠEM DOMU

Da ne bo pomote, tu ne gre zgolj za luknjo v zidu in pokrov na vsaki strani. Moderni rekuperatorji zraka so genialna rešitev za vsako sodobno stavbo, saj združujejo izjemno inovativen pristop do problema in denarnici prijazno delovanje. Tako vam bodo namreč pomagali prihraniti veliko energije in skrbi, hkrati pa so tudi okolju prijazni. Zaradi neprekinjenega in hkratnega dovajanja zračnih tokov v obe smeri je učinkovitost vračanja toplote v izbranem režimu delovanja stabilna in visoka, to pa se močno pozna na mesečnih stroških v zimskih časih.

Vir: LUNOS d.o.o.

Vir: I-VENT d.o.o.

 

Prav tako ne smemo zanemariti plesni. V hladnejših mesecih nastane kot posledica vlage, ki se nabira v prostorih. Rekuperator zagotavlja kvalitetno bivalno okolje, saj odvaja višek vlage, neprijetne vonjave, škodljive snovi, CO2, v prostor pa dovaja svež zrak, bogat s kisikom. To deluje zaradi briljantne tehnologije rekuperacije, ki preko enega sistema nadzoruje vstop hladnega ali toplega zraka v vaš prostor.

Deluje tako, da porabljen topel zrak iz prostora skozi notranji pokrov potuje do hranilnika toplote. Le ta se učinkovito napolni s toplotno energijo, vgrajeni ventilator pa spremeni smer vrtenja. Svež zrak potuje preko napolnjenega hranilnika toplote. Pri tem se nanj prenese prej shranjena energija. Tako svež, filtriran in ogret zrak prihaja v prostor, ventilator zračnika pa ponovno spremeni smer vrtenja. Prav iz tukaj izhaja ime same naprave, saj v svoji osnovi pomeni izmenjevanje energije. Rekuperatorji, ki imajo vgrajen zračni hranilnik toplote, zmanjšajo energijske izgube na minimum, kar je izjemno dobrodošlo v prav vsakem domovanju.

SVEŽ ZRAK POZIMI IN POLETI

Rekuperatorji delujejo celo leto. Delujejo lahko tudi brez elektrike, kar pomeni, da lahko rekuperator brez skrbi vgradite tudi na vikendu ali počitniškemu objektu. Tako boste celo leto brez skrbi, tudi če vas ne bo dlje časa. Prav vsakič pa vas bo pričakal sveže prezračen prostor brez plesni.

Vir: KLEMAVET d.o.o.

Vir: KLEMAVET d.o.o.

 

Naprave za prezračevanje z rekuperacijo toplote so lahko vgrajene avtonomno ali v kombinaciji s sistemom klimatizacije, ki prostor ogreva in hladi. Glavna naloga rekuperatorja toplote je v zimskem času prenos toplotne energije s toplega in iz prostora izstopajočega zraka na sveži vhodni zrak. V poletnem času pa v kombinaciji s sistemom klimatizacije rekuperatorji toplote delujejo tako, da topel vhodni zrak delno ohladijo z izhodnim hladnim zrakom. Svež zunanji zrak se v napravi filtrira ali ogreva le z rekuperacijo toplote odpadnega zraka ali dodatno ogreva in hladi s pomočjo klimatske naprave. Ob tem naprava poskrbi tudi za izmenjavo vlage ter za čiščenje vstopnega zraka.

In prav čist zrak je kritičen za kakovostno bivanje. Dokazano je, da je notranji zrak ponavadi enkrat slabši od zunanjega, kar se lahko ob slabših pogojih zgolj stopnjuje. Sodobni rekuperatorji nam pomagajo ohranjati naravno kakovost zraka, kar je posledica biokemijskih lastnosti bakra, ki deluje kot toplotni prevodnik, in ostalih zračnih filtrov. Pozabite na alergije in spustite čist zrak v vaše domovanje. Prepričajte se na lastne oči, zakaj so rekupteratorji zraka tehnologija prihodnosti, ki poleg dobrih učinkov na vašo denarnico prinašajo tudi odlične učinke na zdravje.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete:

I-VENT d.o.o. – prezračevanje… – www.i-vent.com/si
KLEMAVET d.o.o. – prezračevanje… – www.klemavet.si
EUROSTIL ANDREJ REMIH s.p. – prezračevanje, sanacija vlage… www.eurosti.si
KLIMINSTAL d.o.o. – prezračevanje, klimatizacija… –  www.kliminstal.com
KLI-PE Rihard Peskar s.p. – prezračevanje … – 041 729 776
DULC d.o.o. – prezračevanje, ogrevanje… – www.dulc.si
EKS Aleš Avsec, s.p. – prezračevanje, klime, talno gretje … – www. eks-sp.si