Vsak lastnik balkona se po vsej verjetnosti zaveda praktičnosti tega prostora in navsezadnje estetske vrednosti, ki jo ta daje vsakemu domovanju. Zakaj pa ravno zastekljeni balkoni?

Poleti si lahko privoščimo sproščujoče posedanje na soncu, druženje s prijatelji in družino ter vse ostale aktivnosti, ki sodijo zraven. Lahko bi rekli, da je v poletnih časih skoraj nepogrešljiv, saj predstavlja nezamenljiv občutek udobja in stika z zunanjostjo ter okolico, kar zelo pozitivno vpliva na naše počutje.

Ko pa se topli poletni dnevi in noči počasi zamenjajo z nižjimi temperaturami in veči sloji oblek, balkon počasi izgubi na svoji uporabni vrednosti. Težko si zamislimo posedanje in klepetanje na balkonu, ko se stopinje spustijo krepko pod ničlo. Tudi vsem rastlinam, ki so občutljive na nizke temperature, se pozimi na balkonu ne piše nič dobrega. Posledično ni presenetljivo, da se mnogo ljudi odloča za zaprte zastekljene balkone. Zastekljeni balkoni namreč uspešno združujejo načela funkcionalnosti odprtega balkona, hkrati pa se lahko v trenutku spremenijo v dodatni zaprti prostor, ki nam je na voljo v vseh letnih časih in zunanjih razmerah. Pa si poglejmo, kako.

zastekljeni balkoni

Kakšna je konstrukcija zastekljenega balkona?

Načeloma gre za okvirje iz nerjavečega inox jekla ali aluminija, ki so prekriti s PVC materiali, v katere so vpeta steklena okna. To omogoča precejšnjo mero odprtosti balkona, saj ta konstrukcija zakriva le del balkona, kjer zasedajo veliko površine prav steklena okna, ki poskrbijo za odličen izgled (pa tudi razgled). Ker je balkon delno zaprt s to jekleno konstrukcijo, ki je tudi bolje izolirana, nam omogoča lažje vzdrževanje toplote in navsezadnje boljšo energetsko učinkovitost, kot malo nižje omenjeni popolnoma zastekljeni balkoni.

V primeru, da želimo imeti balkon, ki je v celoti iz stekla, so nam na voljo rešitve v obliki kaljenega stekla. Tako steklo je izjemno močno in prenese praktično kakršnokoli fizično silo, zato so skrbi o varnosti takih balkonov popolnoma odveč. Vsekakor ponujajo izjemen videz, uporaba mlečnega in neprosojnega stekla na določenih predelih pa lahko posledično nudi enako mero zasebnosti, kot klasični zaprti balkoni.

Koliko prostora pa zavzamejo okna? Ali dejansko omejujejo odprtost balkona?

Marsikdo upravičeno pomisli na ogromna okenska krila, okorna za uporabo in predvsem omejujoča v smislu, da ne omogočajo tistega občutka odprtosti, ki ga nudijo odprti balkoni. Sodobni zastekljeni balkoni so to težavo že zdavnaj rešili s sistemom drsnih šip. Več šip je tako vpetih v vodila, ki se tekom odpiranja zlagajo druga ob drugo in tako izjemno preprosto rešijo to težavo. S takimi okni lahko v trenutku preobrazimo celoten balkon. Poleti tako iz zaprtega balkona naredimo čudovit prostor za preživljanje poletne vročine, pozimi pa lahko v prijetno ogretem ozračju opazujemo sneženje ali hladne jesenske večere…kar prijetno, mar ne?

velik zastekljen balkon

Kako pa je z ogrevanjem zastekljenega balkona?

Ker gre v svoji osnovi za zaprt balkon, si nanj brez problema namestite radiator oz. ogrevalni sistem po vaši želji. Ta ga lahko pozimi učinkovito greje, saj so ti balkoni glede na uporabljene materiale še vedno lahko precej dobro izolirani. To je v veliki meri odvisno tudi od kvalitetnih tesnil.

Dobra tesnila igrajo pomembno vlogo v celotni konstrukciji, saj preprečujejo izhajanje toplote, hkrati pa preprečujejo vhod raznemu mrčesu, vodi, nečistočam iz okolice, prahu in odlično zadržujejo hrup. Vaš balkon se tako spremeni v del notranjosti in ponuja dodatno uporabno površino v vseh letnih časih in postane oaza prijetne temperature, dobrega vzdušja in miru. Oblika in velikost balkonov nista omejitev, saj se vsaka zasteklitev prilagaja obliki posamezne konstrukcije.

Omenimo še dejstvo, da vse pohištvo, ki je na zaprtem balkonu, kljubuje zobu časa neprimerno dlje kot tisto na odprtem. Ko izpostavimo vse dobre lastnosti zastekljenih balkonov, ni presenetljivo, kako priljubljena izbira postajajo. Možnost spreminjanja funkcije prostora in popoln izkoristek balkona kadarkoli, spadata pod tiste dejavnike, ki kvaliteto našega bivanja prenese na popolnoma novo raven. Za vse zainteresirane spletni portal Adut.si omgoča vrsto usposobljenih in izkušenih mojstrov, ki vam bodo z veseljem svetovali in pomagali pri izbiri popolne rešitve za vaš balkon.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete:

ALU JURMAN – DUŠAN JURMAN s.p. – zasteklitev balkonov, zimski vrtovi in vetrolovi… www.alujurman.com
STEKLARSTVO MARJAN OMANOVIČ s.p. – zasteklitev balkonov in teras z ALU-okvirji… www.steklarstvo-omanovic.si
SLAVKO RAKAR s.p. – zasteklitev balkonov… www.alurakar.si
NAITORS d.o.o. – zimski vrtovi… www.naitors.si
M KING – ANDREJ KRALJ s.p. – zasteklitve, servis oken in vrat, zamenjava stekel… www.mking.si
BKM d.o.o. – zimski vrtovi, vetrolovi, okna, vrata…  www.bkm.si
PVC MARKUS MARKO KOŽMAN s.p. – zasteklitve… www.pvc-markus.si