Dovoz oziroma dvorišče pred hišo je možno asfaltirati ali tlakovati — za kaj se odločiti, pa je pogosto vprašanje lastnikov domov, na katerega ni enostavno odgovoriti. Oba načina imata namreč svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju; v obeh primerih pa je izredno pomembno, kako je pripravljena podlaga na terenu.

Tlakovanje

Vizualno lahko dvorišče lažje uskladite s podobo objekta in okolice, če izberete tlakovanje, saj vas pri ponudnikih čaka pestra izbira tlakovcev različnih barv, oblik in stilov. Čeprav zahtevajo malo več vzdrževanja od asfalta, je zamenjava poškodovanih tlakovcev dokaj enostavna. Dobra plat vgradnje tlakovcev je tudi, da v primeru dežja voda lažje odteka s površine.

Asfaltiranje

Asfalt je eden najstarejših gradbenih materialov na svetu, ki je še danes odlična izbira za dovoze z večjimi obremenitvami in nakloni. Cenovno ugodnejše je asfaltirati večjo površino, obenem pa asfalt ne zahteva nič vzdrževanja. Vsaj dokler se ne pojavijo razpoke, kar se rado zgodi pozimi zaradi kombinacije snega, soli in mraza.

Ustrezna priprava podlage

Ne glede na to, ali se boste odločili za tlakovanje ali asfaltiranje, je ključnega pomena, da je izkop dovolj globok, nasuti material pa dobro utrjen. Za asfaltirano podlago naj bi bil izkop globok 60 centimetrov, medtem ko je za tlakovce običajno dovolj že 40 centimetrov. Pred polaganjem je treba v obeh primerih poskrbeti tudi za pravilno izveden drenažni sistem.

Oglejte si ponudnike:

TAHTING d.o.o. – obnova asfaltnih površin, asfaltiranje…www.tahting.si
GRAFAM d.o.o. – asfaltiranje, tlakovanje in ostale gradnje… www.grafam.si
ASFALTBETON d.o.o. – asfaltiranje, tlakovanje dvorišč…www.asfaltbeton.si
DEGRAD d.o.o. – asfaltiranje in tlakovanje…www.degrad.si
TEN TRADE d.o.o. – tlakovanje, asfaltiranje….www.tentrade.si
GP PIRAMIDA d.o.o. – tlakovanje, asfaltiranje, zunanja ureditev….www.gppiramida.si
MAJCEN d.o.o. – tlakovanje dvorišč…www.majcen.eu
BIN d.o.o. – asfaltiranje…www.bin.si