Dvorišče in dovoz sta del vašega prebivališča, ki vsakemu obiskovalcu najprej padeta v oči, hkrati pa imata precej pomembno vlogo v našem vsakdanu. Urejeno dvorišče tako ne bo zgolj služilo estetskemu namenu, temveč bo tudi dvignilo vrednost zemljišču. Seveda to deluje tudi v obratni smeri, kjer slabo vdrževani in uničeni tlakovci močno škodujejo celotnemu izgledu in občutno zmanjšujejo funkcionalnost zunanjega prostora.

Predpriprava terena

Glede na to, da kvalitetno narejeno dvorišče zajema natančno predpripravljen teren in šele nato tlakovce, je primerno, da temu delu posvetimo dovolj pozornosti, saj brez dobrih temeljev pač ne gre. Vsakodnevna uporaba dvorišča celoten teren izpostavlja konstantni obrabi. Nepravilno urejeno dvorišče lahko opazimo precej hitro, saj se pri slabi izvedbi dela tlakovci začnejo dvigovati, asfalt poka, hkrati pa se lahko celoten teren posede. Priprava terena tako ponavadi zajema izkop, katerega globina je odvisna od tega, ali bomo polagali tlakovce ali pa se odločili za asfalt, obema pa je skupno to, da se na izkopani teren nanaša sloje različnih materialov, kateri opravljajo različne naloge. Te zajemajo utrjevanje nosilnosti, preprečevanje ponikanja prodnatega nasutja v zemljo, katerega posledica je nastajanje neravnin, ali pa zaščita pred zmrzaljo. Vsak sloj se skrbno utrdi z uporabo valjarja, površina pa je nato pripravljena za nadaljnja dela.

Vrste tlakovcev

Slovenski trg nam na srečo ponuja ogromno izbiro vseh možnih tlakovcev, kar pomeni, da lahko izbiro glede oblike in barve popolnoma prilagodimo svojemu okusu. Seveda se med seboj razlikujejo v kakovosti in posledično ceni, kar pa ne pomeni, da si ob manjšem proračunu ne moremo privoščiti estetsko zadovoljivih tlakovcev. Ker dvorišča delimo na prevozne in pohodne površine, temu primerno delimo tudi tlakovce.

Najpogostejša izbira med naravnimi materiali za prevozne površine sta granit in beton. Granit odlikuje odlična trdnost, dolgotrajna življenjska doba in lep izgled, vendar je zaradi tega tudi precej dražji. Betonski tlakovci, vsaj kar se tiče izgleda, ne pobirajo lovorik, a so kljub temu precej trpežni in predvsem poceni. V primeru, da najdemo mojstra, ki bo znal dobro polagati tlakovce, lahko tudi z betonskimi hitro pridemo do precej estetskega izgleda, a o tem kaj več malo kasneje.

Ker omenjamo granit in beton, težko izpustimo Teraco plošče. V osnovi gre za betonski tlak, ki je narejen iz cementa, kamene moke in kamenih zrnc različnih barv. Kar jih odlikuje, je dejstvo, da so izjemno vdržljive in nepropustne za vodo, hkrati pa nam jih lahko izdelajo po meri, kar pomeni, da se sami odločimo glede barve plošč. To omogoča precej osupljive končne izdelke, ki so popolnoma prilagojeni vašemu okusu.

Oblike tlakovcev

 Odločimo se lahko za kvadratne, pravokotne, osmerokotne ali pa se odločimo za tlakovce nekonvencionalnih oblik. Te vsekakor izstopajo zaradi svežega modernega izgleda, ki z elegantnimi linijami in svežimi pristopi vašemu dvorišču dodajo karakter in sodoben videz. To lahko dopolnite z različnimi barvami in odtenki, ter tako dosežete osupljive končne izglede.  Ste si želeli mediteranski slog ali pa ste bolj pristaš mestnega videza? Oboje našteto je s primernimi tlakovci hitro dosegljivo, kar samo potrjuje njihovo estetsko vlogo. Če ste ljubitelji prestiža, bodo tlakovci iz plemenitih kamnin tako popolna izbira za vas. Njihov visoko dodelan videz in izjemna eleganca nikogar ne pustijo ravnodušnega in tako prav vsak dom popolnoma preobrazijo ter ponesejo na višjo stopnjo. So najboljša izbira za tiste, ki jim je dovolj zgolj perfekcija.

Kaj pa asfalt?

 Dobro vprašanje, glede na to, da se marsikomu po vsej verjetnosti zdi asfaltiranje celotnega dvorišča precej bolj preprosta in cenejša rešitev. Asfalt odlikuje dejstvo, da ima zelo dolgo življenjsko dobo in je odporen na praktično vse vremenske razmere ob nižji ceni. A vendar ima asfalt, vsaj za mnogo lastnikov hiš, očitno pomanjkljivost. Temno sivo barva je na videz precej pusta in tako ne omogoča, da celotna podoba vašega domovanja pride do polnega izraza. Tlakovci na tem področju vsekakor pridejo do izraza, kar pa ne pomeni, da je to njihova edina dobra lastnost.

V primeru, da se odločimo za tlakovce, lahko pričakujemo podlago, ki je lahka za čiščenje, hkrati pa za razliko od asfalta ob dodatnih vzdrževalnih delih okoli hiše omogoča preprosto odstranjevanje tlakovcev in njihovo ponovno polaganje ali pa zgolj zamenjavo z novimi. Iz tega vidika so tlakovci mnogo boljša izbira za domača dvorišča, saj lahko z minimalnim vdrževanjem ohranjamo estetski videz še mnoga leta.  V tem primeru asfalt zahteva precej več dela in seveda posledično stroškov, drži pa tudi dejstvo, da so tlakovci precej bolj ekološki.

Katere tlakovce naj izberem?

 Pravilnega odgovora tukaj ni, saj ima vsak posameznik svoje preference in želje. Nekateri večjo težo dajejo samemu izgledu, drugi si želijo tlakovcev, ki bodo zdržali celo večnost.  V primeru, da ste v procesu nakupa, močno priporočamo, da poiščete mnenje strokovnjaka. Spletni portal Adut.si ponuja mnoge usposobljene mojstre, ki vam bodo pomagali pri popolni izbiri za vaše domovanje. Tako boste končali s čudovitim dvoriščem, ki bo vsakič osupnilo vaše goste, vam pa bo s svojo funkcionalnostjo vedno narisalo nasmeh na obrazu.

Več na portalu www.adut.si in poiščite ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete.

Prodaja tlakovcev in izvajalci tlakovanja in asfaltiranja:

ASFALT-BETON d.o.o. –  urejanje tlakovanega dvorišča… www.romex.si

GRAFAM d.o.o. – asfaltiranje, tlakovanje in ostale gradnje… www.grafam.si

RORC – ASFALT, d.o.o. –  asfaltiranje dvorišč… www.rorc-asfalt.si

ASFALTBETON d.o.o. – asfaltiranje in tlakovanje dvorišč in okolice… www.asfaltbeton.si

TERRA RB d.o.o. – prodaja tlakovcev različnih proizvajalcev… www.terra-rb.si

OBLAK d.o.o. – prodaja najrazličnejših tlakovcev in  betonskih izdelkov, proizvodnja… www.oblak.si

CEMENTNI IZDELKI ROJEC ANTON s.p. – betonski izdelki za gradnjo… www.rojec.net

TAHTING d.o.o. – proizvodi za obnovo asfaltnih in zaščita betonskih površin… www.tahting.si

ZIDARSTVO ROMAN STARC s.p. – urejanje dvorišč in okolice, tlakovanje, polaganje kamna… 041 420 613

MLINČEK, METOD NAROBE s.p. – zunanja ureditev in izvedba dvorišč… www.mlincek.si

RESAL d.o.o. – zemeljska dela, prodaja vseh vrst peskov za podlago… www.prevozi-izkopi.si

MG VASIĆ d.o.o. – zunanja ureditev… www.gradbenistvo-vasic.si

TEN TRADE d.o.o. – urejanje dvorišč in okolice… www.tentrade.si

TLAKOVIT IBRAHIM KASUPOVIĆ s.p. – urejanje dvorišč in tlakovanje… 041 244 285

ADROVIĆ&CO d.n.o. – asfaltiranje in tlakovanje dvorišč, dovoznih poti in parkirišč… www.asfaltiranje.net

AS-FALTERČEK, storitve, d.o.o. – asfaltiranjem dvorišč in cest, tlakovanjem in polaganjem robnikov… 041 334 195