Poznamo različne vrste notranjih stopnic glede na izvedbo, od klasičnih, polkrožnih, spiralnih do sodobnih konzolnih, ki navidezno lebdijo v zraku. Delimo so tudi glede na vrsto materiala, iz katerega so izdelane stopnice in stopniščne ograje.

Notranje stopnišče ni le namenjeno povezovanju prostorov in nadstropij, temveč služi tudi kot pomemben estetski element, ki opazno prispeva h končnim podobi doma. Zato s pravilno umestitvijo stopnišča in izborom materialov poskrbite, da bo videti impresivno.

Vrste notranjih stopnic

Notranje stopnice je mogoče nadgraditi v številnih oblikah oz. izvedba: poznamo klasične ravne ali po drugi strani zavite stopnice, stopnišča na AB konstrukciji.

Še posebej zanimivo je, da lahko spiralno stopnišče in med drugimi plavajoče stopnice, za katero se zdi, kot da lebdijo v zraku. Najmanj prostora zavzamejo spiralno stopnišče, zato tako odlična možnost za manjšo stanovanje ali hiše, dostop do podstrešja lahko omogočite tudi s prislonskim lestvijo. Poleg različnih načinov vgradnje stopnice delimo tudi glede na to, iz česa so izdelane. V osnovi so notranje stopnice narejene iz različnih materialov – lesa, betona, kovine, stekla, kamna – ali kombinacije več materialov. Priljubljena izbira so lesene stopnice, saj v prostoru vnesejo toplino in pridih narave. Najboljša trdnost med drevesnimi vrstami imajo na primer hrast, jesen, bukev …Lesene stopnice morajo biti izdelane iz drugih vrst, ki imajo več trdnosti, tako da lahko večkrat prenašajo obremenitve in ne obrabijo prehitro.

Lesena, kovinska, inox ali morda steklena stopniščna ograja?

Tudi stopniščna ograja je lahko izdelana iz lesa; Če se odločite za polkrožno ali spiralno stopnišče z zanimivo ograjo, je končna podoba pravi arhitekturni biser sredi doma. V kolikor želite ustvariti sodoben slog, lesene stopnice kombinirate s kovinsko ali inox ograjo, za boljše predvajanje minimalnega videa v zadnjih letih vse priljubljene steklene ograje brez vmesnih podpornih stebrov. Slednje tako še posebej primerno za namestitev okolice na manjših stopniščih, ki jih ne želite dodatno zapreti, imajo ograje iz okenskega stekla navidezno odprt prostora.

Oglejte si najbolj referenčne ponudnike notranjih stopnih in ograj.

Obiščite še ostale ponudnike na portalu www.adut.si, izberite ponudnika in oddajte povpraševanje.

MIZARSTVO Cestnk Matej Dolinar sp – lesene stopnice in ograje …  www.stopnicecestnk.si
BARJAN dno – notranje stopnice … www.stopnicezavsakdom.si
MIZARSTVO KUNC, Jure Kunc sp – lesena stopnišča www.stopnice-kunc.si
TERMIZA David Avguštinčič sp – notranje stopnice … 051 318 864
Umetno KOVAŠTVO BRUNO Kalčič sp – vrhunsko ročno kovani izdelki … www. kovacija.si
Dečman ROMAN sp – kovane stopniščne ograje … www.ograje-decman.net
Srečo Lipovšek sp – izdelava masivnih stopnic … www.mizarstvo-lestrade.si
MN Grup doo – izdelava ograj …  www.mn-ograje.si
Svet ograj ALEŠ LONČAR SP – izdelava ograj … www.svet-ograj.si
Nejc Drobnič sp – INOX ograje … 031 209 793
Hiša ograj doo – izdelovanje ograjnih sistemov … www.hisa-ograj.si