Dnevi počasi postajajo krajši, mnogi pa smo po vsej verjetnosti na kak hladnejši večer že vklopili gretje. Ker pa gretje za mnoge predstavlja precej izdaten (in neizogiben) strošek, našo pozornost zadnje čase dobivajo ekonomični in predvsem učinkoviti moderni pristopi. Mnenja smo, da prihodnost ogrevanja leži v bolj ‘’zeleni’’ smeri. Pa da ne bo pomote, tudi klasični kamini in peči imajo svoj čar. Vsekakor ne obstaja ena in edina rešitev, velikost trga pa nam omogoča, da poiščemo optimalno rešitev za svoje zahteve.

 

Vir: Vrtanje in iskanje Vode, VRTINE PALIR d.o.o.

Vir: Vrtanje in iskanje Vode, VRTINE PALIR d.o.o.

 

TERMALNE ČRPALKE – TEHNOLOGIJA PRIHODNOSTI

Razvoj moderne tehnologije nam omogoča, da vedno lažje stremo h ekološki neoporečnosti, ki je združena z bolj učinkovitimi metodami. Navsezadnje je čista prihodnost in ohranjanje okolja dolžnost prav vsakega človeka na tem planetu. Moderne toplotne črpalke vsekakor spadajo v to kategorijo. Za njihovo delovanje lahko uporabimo obnovljivo energijo, poleg tega pa za razliko od starejših sistemov proizvajajo bistveno manj škodljivih emisij.

 

Vir: ANDREJ REMIH S.P. EUROSTIL

Vir: ANDREJ REMIH S.P. EUROSTIL

 

Če bi želeli osnovno opisati kako točno sploh termalna črpalka deluje, bi lahko rekli, da gre predvsem za zajemanje toplote iz okolice in prenašanje le-te v vaše ogrevalne sisteme. Ker poznamo več različnih virov energije, so temu primerno med seboj tudi razlikujejo toplotne črpalke. Mogoče najbolj navdušujoča je predvsem črpalka zemlja – voda, ki uporablja geotermalno sondo. Ta je postavljena na globino 100-400m, kjer izkorišča toploto kamnin in zemlje v globjih slojih in jo prenaša v vaš ogrevalni system. Gre za izjemno učinkovit in varčen sistem, ki navdušuje prav tako z učinkovitostjo kot z trajnostnim delovanjem. Razmerje med elektriko, ki jo porabijo za svoje delovanje in oddano toplotno energijo je čedalje večje, pri najboljših je tudi šestkratno. Skupaj lahko poskrbimo za lepšo in čistejšo prihodnost, toplotne črpalke pa so tako odlična izbira.

IR PANELI IN TALNO OGREVANJE, ZAKAJ PA NE?

IR paneli so zaradi svoje ekonomičnosti, preprostosti uporabe in učinkovitega sistema delovanja vedno bolj priljubljena izbira, saj poleg vsega tega ponujajo še mnogo drugih prednosti. Prav zato narašča število montaž IR panel v novogradnjah, saj nam na ta način prihranimo mnogo stroškov in časa, hkrati pa s tem pridobimo izjemen ogrevalni sistem. Energetski prihrani so dejansko tako veliki, da boste z uporabo IR panelov svoje mesečne stroške ogrevanja tudi prepolovili. Oblika, velikost in način delovanja panel omogočajo, da v prostoru zasedejo minimalno prostora, kar se lahko posebej pozna v manjših prostorih, kjer obstaja določena prostorska stiska. Marsikomu so veliki in okorni radiatorji v napoto in se moramo pogosto odločiti za manjše in manj učinkovite različice, ki dejansko pašejo v naš prostor. IR panele preprosto namestimo na strop ali steno, kjer so neopazni do te mere, da jih vaši gosti sploh ne bodo zaznali, poleg tega pa ponujajo eleganten in prefinjen dizajn, ki dopolni prostor in poskrbi za moderen in uglajen videz.

 

Vir: Pekos Nova d.o.o.

Vir: Pekos Nova d.o.o.

 

V primeru, da nam IR panele ne ustrezajo, je talno ogrevanje smiselna alternativa. Občutek toplih tal pod nogami se  namreč vedno izkaže za neprecenljivega. Poznamo dva način talnega ogrevanja, od nas pa je odvisno da se odločimo za vrsto ogrevanja, ki bo našemu domu najbolje služilo. Prvi je toplovodno ogrevanje, pri katerem so pod tlemi položene plošče, nato pa so po ploščah speljane cevi. V ceveh kroži topla voda, ki to toploto oddajo  enakomerno po celotnem prostoru. Pri električnem talnem ogrevanju je princip delovanja precej podoben, kjer se tako imenovane ”električne preproge” vgrajuje pod keramične, pvc ali lesene talne obloge, nato pa jih nadzorujemo preko termostata, od toplovodnega pa se razlikuje predvsem v nižji ceni. Vsekakor se je potrebno zavedati, da talno ogrevanje ne spada v vsako zgradbo. V primeru, da naša stavba ali stanovanje ustreza zahtevanim standardom, je talno ogrevanje zelo priporočljivo, saj poskrbi, da se temperatura enakomerno razporedi po celotnem prostoru, kar je optimalno za naše zdravje. Na to vpliva tudi dejstvo, da ne dviguje prahu, kar je pogost pojav pri uporabi klasičnih radiatorjev. Zaradi zmanjšanega kroženja zraka je relativna vlaga ozračja precej manjša, vse skupaj pa se močno pozna na kvaliteti bivanja. Blagodejni učinek na zdravje bo zgolj še eden od razlogov, zakaj bo talno gretje odlična investicija, ki vas bo s svojo praktičnostjo in učinkovitostjo presenečala še mnogo časa.

 

Vir: Gatom d.o.o.

Vir: Gatom d.o.o.

 

NOVA KLASIKA KAMINSKIH PEČI

Peči in kamini so v naših domovanjih prisotni že od nekdaj, saj so vir toplote in tako osrednji del dnevne sobe in našega domovanja. Kaminske peči preko svoje inovativne izdelave uspešno združujejo principe delovanja obeh, kjer ponujajo dober toplotni izkoristek in tisti nezamenljivi občutek topline in domačnosti.

Vir: Trend kamini d.o.o.

Vir: Trend kamini d.o.o.

 

Kaminske peči so načeloma samostoječe peči, ki so hkrati iz večih strani obdane s steklom. Na ta način združujemo ogrevalne lastnosti peči in odprt ogenj kaminov. Glede na to, da imajo kamini tudi izjemno visok toplotni izkoristek (pribl. 81%, kar je eden višjih na tržišču), so te lastnosti uspešno prenesli tudi v kaminske peči, ki vedno znova navdušujejo s svojim ekonomičnim delovanjem in hitrim ogrevanjem kateregakoli prostora. Lahko se odločimo za peči, narejene iz nerjavečega jekla in litega železa ali pa se odločimo za kombinacijo jekla, železa in obloge iz naravnega kamna ali keramike. Ker so samostoječe, ne potrebujejo večjih gradbenih del, zgolj dovolj prostora in bližino dimnika, brez razbijanja sten in dolgotrajne in zapletene montaže, ki je potrebna ob vgradnji kaminov.

Ker vsi dodatki za naš dom že dolgo ne opravljajo zgolj funkcionalne vloge, temveč tudi dopolnjujejo estetiko prostorov, kaminske peči niso izjema. Pravilno izbrana peč lahko tako popolnoma spremeni izgled vašega domovanja, mu doda karakter, toplino in domačnost, hkrati pa vam v času, ko intenzivno ogrevanje še ni potrebno, nudi izjemno učinkovit vir toplote, ki je hkrati tudi ekonomičen. Pašejo v prav vsak prostor, vedno večje število zadovoljnih strank pa vedno znova potrjuje dejstvo, da gre za izjemen izdelek.

Kaj je vsem tem sistemom ogrevanja skupnega? Združuje jih dejstvo, da uporabljajo tradicionalne vire ogrevanja in jih s pomočjo tehnologije ponesejo na novo stopnjo. Na trgu obstaja ogromno genialnih rešitev za prav vsak prostor, ki s svojim ekonomičnim delovanjem in učinkovitostjo navdušujejo in narekujejo nadaljni razvoj ogrevalne tehnologije. Mi smo prepričani, da je vse skupaj na pravi poti.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete:

GATOM d.o.o. – IR paneli – www.zdravoogrevanje.si
VRTINE PALIR d.o.o., Vrtanje vrtin za geotermalno energijo in vodo… www.vrtine-palir.si
E2E d.o.o. – DAIKIN Altherma, kraljica toplotnih črpalk … www.e2e.si
GOMON SOLAR d.o.o. – toplotne črpalke Mitsubishi Electric… www.gomonsolar.com
ELTEH PUNGERL d.o.o. – toplotne črpalke DAIKIN… www.elteh-pungerl.si
AKM3 ALEŠ DROBEŽ s.p. – ogrevanje z toplotno črpalko… www.akm3-instalacije.si
BLAŽ RUTAR s.p. – montiranje in vzdrževanje ogrevalnih in vodovodnih sistemov, montaža toplotnih črpalk… GSM: 041 380 600
IZE d.o.o. – toplotne črpalke za sanitarno vodo…. GSM: 041 669 742
DULC d.o.o. – toplotne črpalke Viessman, brezplačno ogrevanje in prezračevanje, ter odpravljanje težav z vlago – SolarVenti… www.solarventi.si
KRONOTERM d.o.o. – varčen, sodoben in zanesljiv način ogrevanja s toplotno črpalko… www.kronoterm.com
PEKOS NOVA d.o.o. – NOVO – Bivaletno ogrevanje s toplotno črpalko… www.hisatoplote.si
LOGIN BV d.o.o. – električno talno ogrevanje stanovanj, dvorišč in strešnih žlebov… www.loginbv.si
E.I.P. d.o.o. – instalacije, ogrevanje… www.elektroinstalacije-eip.si
EUROSTIL Andrej Remih s.p. – IR paneli, toplotne črpalke, talno ogrevanje… www.eurostil.si