Naša bivališča imajo od vedno poseben pomen… predstavljajo nam varnost, zatočišče, domačnost, mir in zavetje. Kot prav vsak ostali element naše hiše, tudi streho slej ko prej načne zob časa. Močan veter, neurja, težki snežni zameti, toča in neprestane temperaturne spremembe eventuelno pustijo svoje sledi, kar se pri strehah še toliko bolj pozna. Kvalitetno narejena streha lahko močno vpliva na vaše mesečne stroške ogrevanja, v neprimernem stanju pa vašo denarnico in celotno hišo kaj hitro prizadane… smiselno je, da je ne zanemarjamo, temveč poskrbimo za zaščito bivališča.

VRSTE STREH IN STREŠNIH KRITIN

Strehe načeloma delimo na tri osnovne skupine, ki jih ločujemo predvsem na podlagi nagiba. Prva je ravna streha za katero velja, da ima naklon manjši od 5º. Položne strehe imajo tako naklon med 5º in 30º, temu pa sledijo še strme strehe, katerih naklon je vedno večji od 30º. To je zgolj osnovna klasifikacija, saj jih nato delimo še glede na število strešin, povezovanja slemen in način stikanja grebenov. Tu lahko prištejemo še terase in balkone, ter tako pridemo do dodatnih 6 skupin: ravne strehe, enokapne strehe, dvokapne strehe, štirikapne strehe, šotoraste strehe in mansardne strehe. Kot vidimo, je to precej široko področje, z nasvetom pa se vedno lahko obrnemo na usposobljenega mojstra, ki nam bo znal na podlagi znanja in izkušenj primerno svetovati.

KAKO NASTANE ŠKODA NA MOJI STREHI?

To je predvsem posledica poškodovane konstrukcije ali strešnikov, saj so navsezadnje najbolj izpostavljeni obrabi. Vsaka streha ima pod kritino še dodatni izolativni sloj, ki naj bi preprečeval vdiranje vlage, hkrati pa opravljal svojo osnovno ”izolativno” fukncijo. V primeru, da zaradi okoliščin teh vlog streha več ne opravlja, si lahko zamislimo, kakšna škoda nastaja na celotni stavbi. Dobra streha na tak način opravlja veliko večjo vlogo kot samo ščitenje vašega doma pred vremenskimi vplivi.

NARAVNA ALI UMETNA KRITINA?

Načeloma na trgu prevladuje uporaba opečnate kritine. Gre za okolju prijazno izdelavo po primerni ceni, opečnati strešniki pa so svoji nalogi brez problema kos še mnoga leta, saj se dobro odzivajo na vse temperaturne spremembe in zunanje vplive. Ko govorimo o opečnatih kritinah, govorimo predvsem o bobrovcih (primerni za naklon med 35º in 40º), pečnih zareznikih, ki jih odlikuje večja teža in katerih montaža je možna do naklona 25º, ter korcih, kjer gre za strešnike žlebaste oblike, ki jih uporabljamo za naklone med 18º in 45º. Poleg opečnatih kritih lahko najdemo tudi strešnike iz žgane gline, naravnega kamna, rastlinskih materialov ali pa celo iz kovine, ki je dejansko precej priljubljena izbira.

Uporaba kovinskih strešnikov se je razmahnila šele v zadnjih letih, odlikuje pa jih izjemna praktičnost, možnost montaže na skoraj katerokoli obliko strehe, visoka stopnja odpornosti na ogenj in dobra izolacijska moč. Če to združimo z izjemno lahko montažo, dolgo življenjsko dobo, ki se giblje okoli 50 let in izjemno majhno težo, si lahko zlahka predstavljamo, zakaj to ratuje vedno bolj pogosta izbira.

KVALITETNA STREHA IN REDNO VZDRŽEVANJE

Seveda je pomembno, da je streha narejena dobro in natančno, kjer je uporaba kvalitetnih materialov zelo dobrodošla. Kljub temu pa ne škodi, če za našo (novo) streho redno skrbimo in si tako zagotovimo mnogo daljšo življenjsko dobo naše kritine. Redne pregledi strešnikov so obvezni 2x na leto (spomladi in jeseni), hkrati pa toplo priporočamo, da redno preverite sekundarno kritino, ki rada zamaka. Streha, ki jo bo naredil usposobljen mojster, bo tako vašo hišo varovala pred slabim vremenom, poskrbela za bolj zdravo ozračje v hiši, dvigovala nivo dobrega počutja in še in še. Vsekakor dodatek vašemu domu, ki ga ne smete spregledati.

VEČ NA PORTALU www.adut.si

Vaša streha pušča je potreba obnove – zamenjave? Če potrebujete novo streho ali iščete izvajalca za delo… Spodaj si oglejte ponudnike:

Izpostavljeni ponudniki storitev streh in nadstreškov:

PROMOBILE d.o.o. – krovska in kleparska dela…  www.promobile.si
STREHA ŠKOFLJANC d.o.o. – krovstvo in kleparstvo… www.krovstvo-skofljanc.com
MATIC ŠUŠTAR s.p. – vsa krovska dela, izdelava lesenih nadstreškov…  041 842 829
KASTIM d.o.o. – krovstvo, tesarstvo, kleparstvo, strelovodi, žlebovi… 041 522 715
MONTING IP d.o.o. – krovstvo, kleparstvo, žlebovi, strešna kritina… www.monting-gradnja.si
MAREX d.o.o. – vse za krovska in kleparska dela, strešna kritina in dodatki, orodja… www.marex.si
TECTUM – R d.o.o. – krovstvo, kleparstvo, tesarstvo, kompletno postavljanje ostrešij, toplotne izolacije… 041 711 801
STREŠNIKI GOLOB  d.o.o. – strešniki , NOVO = strešniki briljant s posebnim zaščitnim lakom… www.stresniki-golob.si
PROFIKSING d.o.o. – vse za krovce in strehe… pritrjevalni sistemi, vijaki, žeblji, folija strešna, pnevmatski aparati… www.profiksing.si
MEBI d.o.o. – odlična pločevinasta streha v več oblikah… www.s-metal.si
INDAP SKM d.o.o. – pločevinaste kritine – super cene… www.indap.si
VAUPIČ IGOR s.p. – stavbno kleparstvo in strehe… 041 623 312
KROVSTVO BRANE KIMOVEC s.p. – krovstvo, kleparstvo, hidroizolacije… www.podstreho.si
STREHA SODNIK d.o.o. – krovska in kleparska dela, sanacija ostrešij… www.krovstvo-sodnik.si
STREHCA d.o.o. – krovstvo, kleparstvo… www.strehca.si
TESARSTVO, KROVSTVO KRALJ d.o.o. – krovstvo, tesarstvo, nadstreški, brunarice… www.tesarstvo-kralj.si
KROVSTVO MARIO ŽEŽELJ s.p. – tesarstvo in krovsko-kleparska dela, izdelava strešnih konstrukcij, toplotne izolacije, nadstreški… www.zezelj.si
VRSTOVŠEK d.o.o. – krovstvo, kleparstvo, izdelava ravnih streh, ostrešij in nadstreškov… www.vrstovsek.si
KOPRIVEC IN DRUŽABNIK k.d. – strehe in izdelava kovinskih nadstreškov… www.koprivec-druzabnik.si
PRIMTES d.o.o.  – tesarstvo in krovstvo, dvigovanje streh na starejših objektih, nadstreški… www.primtes.si
SELTES – JANEZ SELŠEK s.p. – tesarska in krovska dela, nadstreški, toplotna izolacija… 041 861 671

 

Ostale ponudnike poiščite na internetni strani med 

 in jim oddajte POVPRAŠEVANJE.