Trendi notranje opreme se konstantno spreminjajo in stopnice tukaj niso nobena izjema. Ta element ima dejansko izjemno velik dekorativni potencial, ki pa ga pogosto zanemarimo v prid praktičnosti. Z malo domišljije in pogovorom s kakšnim izkušenim izdelovalcem stopnišč lahko iz stopnišča ustvarimo čudovito kreacijo, ki bo navduševala s svojo uporabnostjo in estetskim izgledom. Stopnišča se razlikujejo v mnogih lastnostih, kot so material izdelave, način vgradnje, sistem podpore in navsezadnje sam izgled stopnišča. Obstaja verzija za vsak dom, prav vsak pa jih lahko popolnoma prilagodi svojim potrebam in željam.

OGRAJA ZA OPORO IN LEP VIDEZ

Oblikovno gledano so stopniščne ograje najpomembnejši element vašega stopnišča, zato je potrebno pri izbiri primerne ograje nakup skrbno načrtovati in upoštevati različne aspekte uporabe. Če imate otroke, se je potrebno odpovedati vodoravno položenim letvicam, ki bi jim omogočale plezanje, hkrati pa je priporočeno, da je razmak med navpično postavljenimi letvicami dovolj majhen, da ne omogoča prehoda. Število prečk oz letvic izbiramo sami, montaža pa je možna na več načinov, in sicer od strani z bočnimi nosilci, ograjo zasidrano v tleh ali pa jo privijačijo skozi podhodno stopnico. Izbiramo lahko med mnogimi kombinacijami materialov in stili izdelave, saj je možna montaža v vse nekonvencionalne oblike in velikosti stopnišč.

Precej priljubljene so moderne in prefinjene kombinacije različnega stekla in hladne elegance, ki jo lahko ponuja zgolj jeklo. V primeru, da ste ljubitelji bolj naravnega videza, lahko zgoraj omenjena materiala združimo z lesom in tako dobimo izdelek, ki sicer odraža estetiko in urejenost, a hkrati ponuja tisti nezamenljivi občutek narave in topline. Pomembno je le, da poskrbimo, da izgled stopnišča sovpada z videzom celotnega domovanja in ga tako zaokroži v estetsko celoto.

Priljubljena izbira so še vedno klasične lesene ograje, ki pa se morajo stilsko ujemati s stopniščem. Izbirate lahko med lesenimi ograjami s kovinskimi letvicami ali pa kovinskimi stebrički, ki sicer klasičnemu izgledu dodajo moderno noto. Pogosta izbira so umetelno oblikovani leseni stebrički, ki vašemu stopnišču dodajo unikaten izgled, hkrati pa prefinjeno in elegantno zaokrožijo celoten videz doma.

Vir: MN Grup d.o.o.

Vir: MN Grup d.o.o.

 

Med našimi ljubšimi ograjami so se znašle tudi steklene ograje. Precej kreativen in moderen dodatek za vaš dom, ki je odlična zaščita za najmlajše, saj steklene plošče ne omogočajo prehoda. Uporablja se certificirano kaljeno steklo z varnostno obranimi robovi, izbiramo pa lahko med prozornimi ali matiranimi odtenki stekla. Možna je montaža vseh nepravilnih oblik in nestandardnih dimenzij, saj se le-te sproti prilagajajo vsakemu domovanju in stopnišču. Kombiniramo jih s kovinskimi deli, ki celotnemu stopnišču dajo minimalističen, brezčasen in prefinjen videz.

NAJ SE STOPNIŠČE PRILAGAJA DOMOVANJU

Včasih (niti ne spet tako dolgo nazaj) je bila celotna izbira precej omejena, saj je povprečen potrošnik težko prišel do kaj več kot zgolj lesa in betona. Seveda sta zaradi svoje relativno ugodne cene še vedno dokaj priljubljena izbira, kar pa ne zanemari dejstva, da se je trg precej razširil in nadgradil. Posledično so se na svoj način tudi razvile želje in okus potrošnikov, kar je naravni odziv na tako močno povečan trg. Vrsta materiala, ki ga izberemo za svoje bodoče stopnišče, tako zajema jeklo in ostale kovine, kamen, kaljeno in navadno steklo ter PVC. Izgled končnega izdelka lahko tako popolnoma prilagodimo našim željam in okusu, kjer omejitve praktično ni (mogoče finančne, a je to stvar posameznika).

Vir: MIZARSTVO KUNC JURE s.p.

Vir: MIZARSTVO KUNC JURE s.p.

 

Tako poznamo nastopne stopnice, kar pomeni, da so stopnice vgrajene na betonsko podlago in so na ta način precej integrirane v samo bivališče. Precej naraven videz, ki omogoča skoraj neomejeno število kombinacij materialov, hkrati pa zaradi svoje dokaj neizstopajoče oblike elegantno poveže domovanje v celoto. Temu sledijo krivljenja stopnišča ki jih odlikuje dejstvo, da v svoji osnovni obliki zahtevajo precej malo prostora. To pomeni, da sodijo tudi v manjša več-nadstropna bivališča, v katera bi sicer težko spravili katerokoli drugo vrsto stopnic. Prav ta unikatni zaviti izgled pa jih naredi posebne, kjer posebno izstopajo v kombinaciji z lesom, kar da tisti posebni občutek domačnosti in topline, ki ga pri modernih različicah težje dobimo.

Vir: PASARSTVO ALEŠ LONČAR S.P.

Vir: PASARSTVO ALEŠ LONČAR S.P.

Za tisti malo bolj estetski videz so samonosna stopnišča odlična izbira. Podobno kot pri konzolnih, gre tu za dokaj minimalističen dizajn, ki ga odlikujejo moderne ravne linije in kombinacija različnih materialov. Za razliko od zgoraj omenjenih, kjer celoto gradi več posameznih  delov, gre tu za cela stopnišča, ki so pritrjena na nosilce v steni zgolj na eni strani. Videz vašega domovanja dopolnjujejo in hkrati skrbijo za skoraj neopazno integracijo tega elementa v celostno podobo.

Seveda pa nekateri radi prisegajo na klasiko. In prav klasična stopnišča so navsezadnje najbolj pogosta vrsta stopnišč pri nas. Gre za klasično pravokotno obliko, njihova uporaba pa je najbolj pogosta v objektih, ki so tudi pravokotno podolgovati. Na ta način nam omogočajo najboljši izkoristek prostora, saj gre navsezadnje za element večjih dimenzij.

Izbira primernega stopnišča tako ni niti približno lahek zalogaj. Priporočamo, da tako delo prepustite izkušenim mojstrom, ki vam bodo lahko svetovali in pomagali z nasveti. Mnogokrat se namreč izkaže, da je težko hkrati upoštevati načela funkcionalnosti in estetike. Skrbno načrtujte celoten projekt, ne pozabite na malenkosti in zadevo preverite pri nekomu, ki se na stopnišča spozna. Le tako boste prišli do izdelka, ki vam bo še mnoga leta v ponos.

Poiščite ponudnika na portalu www.adut.si in oddajte povpraševanje.

Kliknite na spodnje podjetje in si oglejte VPIS ponudnika – izvajalca, ki ga potrebujete:

PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
K IN K KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
SVET OGRAJ PASARSTVO ALEŠ LONČAR S.P. – inox ograje, železne ograje, dvoriščna vrata… www.svet-ograj.si
E-SPLET d.o.o. – GABIONI ograje in visoko kakovostni in estetsko dovršeni ograjni sistemi… www.ograje-gabioni.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb…  www.kljucavnicarstvo.si
SNIM, MATEJ URBANČIČ s.p. – notranje in zunanje ograje… www.snim.si
MIZARSTVO KUNC JURE s.p. – izdelava stopnišč… www.stopnice-kunc.si
MN GRUP d.o.o. – steklene ograje… www.mn-ograje.si
K.E.K.A DARKO KAVČIČ  s.p. – INOX ograje… www.keka-kavcic.si
MM INOX MATEJ MARKOVIČ s.p. – INOX ograje… www.mm-inox.si