V današnjih časih, kjer smo podvrženi konstantnemu stresu in hitremu tempu vsakdanjega življenja, je varen dom, ki nam ponuja visoko mero zasebnosti in osebnega miru vsekakor vreden zlata. Na vrtu vsaj v toplejših mesecih preživljamo veliko časa, ki ga namenimo sproščanju, hobijem ali družini. je prva meja med vašim domovanjem in vso okolico, zato je primerno, da je le-ta narejena kvalitetno in v skladu z vsemi vašimi željami. Tukaj imamo na voljo precej možnosti. Prednost vse te izbire je v popolni personalizaciji, ki omogoča, da prav vsak pride do ograje, ki služi vsem zadanim nalogam, hkrati pa nudi prijeten izgled in navsezadnje kar je najpomembnejše, dobro počutje v vašem domu. Kje torej začeti?

KAMEN – PONOVNO V MODI?

Kamen ima v očeh ljudi od nekdaj veliko vrednost. Odlikujejo ga odlične karakteristike, fizikalne lastnosti in predvsem čudovit izgled. Tekom človeške zgodovine je ta material našel svoje mesto prav povsod, zato ni presenetljivo, da se kamnite ograje vračajo v modo. Tu je govora predvsem o gabioni ograjah, za katere lahko brez problema zatrdimo, da gre za izjemen izdelek.

Vir: E-SPLET d.o.o.

Vir: E-SPLET d.o.o.

 

V osnovi je gabioni ograja sestavljena iz dveh delov. Prvi je pletena košara, ki je lahko tudi varjena. Ta košara je primerno obdelana, pobarvana in zavarovana pred mehaničnimi poškodbami, saj je izdelana iz vročega pocinkanega jekla, kar v praksi pomeni, da zdrži več desetletij. Prostor v košari nato napolnimo s kamni, ki se jih zlaga glede na obliko in velikost. Seveda je zelo pomembno katero vrsta kamna uporabljamo, saj se temu prilagodi tudi način zlaganja kamna, od katerega je navsezadnje odvisen končni zgled in predvsem dejansko sposobnost dušenja zvoka. Prav to dušenje zvoka iz okolice gabioni ograje postavlja daleč pred okolico. Z njihovo pomočjo lahko pridemo do prave oaze miru v našem domovanju. Te ograje so zaradi uporabljenih materialov izjemno dolgožive, svojo stabilnost in estetsko vrednost pa uspešno ohranjajo tudi čez daljša obdobja.

Vsi ljubitelji naravnega izgleda bodo tako prišli na svoj račun, saj gabioni ograje edinstveno združujejo estetiko in funkcionalnost naravnih kamnin. Najdemo jih lahko v obliki košar, pregradnih kamnitih ograj ali pa gabioni panelov. Seveda jih lahko združujemo z lesnimi ali kovinskimi elementi in tako dobimo izdelke, ki ponujajo osupljiv končni izgled.

VEČNA LEPOTA KOVINSKIH OGRAJ

Kovinske ograje odlikuje njihov rustikalen videz, saj ponujajo izjemo unikaten izgled, ki dopolnjuje celoten object.  Če smo ljubitelji ročno kovanih izdelkov, potem so dotične ograje popolna izbira. Ta način nam omogoča popolno personalizacijo, saj lahko upoštevajo vse vaše želje, kjer omejitev skoraj ni. Procesu kovanja sledi nadaljnja obdelava, kjer se ograje pocinka in nato pobarva po vaših željah ob upoštevanju najnovejših standardov kvalitete. Sicer je izdelava kovane ograje precej dražja kot druge alternative, vendar se je potrebno zavedati dejstva, da imajo take ograje življenjsko dobo od 50 do 100 let, hkrati pa so izjemno odporne na fizično silo in vse ostale okoljske dejavnike. Za vse, ki si sicer želijo kovane ograje, vendar ne želijo ročno narejene, obstaja seveda možnost nakupa ograje iz industrijsko predizdelanih elementov, vsekakor pa ta ne bo nič slabša kot ročno narejena, vsaj kar se tiče obstojnosti in življenjske dobe, to pa jo naredi odlično izbiro za katerikoli dom.

Vir: Umetno kovaštvo Bruno Kalčič s.p.

Vir: Umetno kovaštvo Bruno Kalčič s.p.

 

LES ZA NARAVNI OBČUTEK

Lahko bi rekli, da lesene ograje spadajo med klasične ograje, navsezadnje so bile v določenih časih najbolj popularne in široko uporabljene. Njihov naraven videz se odlično združuje z zeleno okolico vrta in tako ustvari prijeten in pomirjujoč videz. Na voljo je v mnogih različicah, kjer izbiramo željene vrste lesa, te pa se nato naknadno obdela z različnimi površinskimi premazi in barvami. Tako obdelan les ima dolgo obstojnost, hkrati pa je mogoča montaža na različne načine. Po želji se nato odločimo za višino, širino in debelino letev, te pa se nato sestavi v poljuben vzorcu. So odlična izbira za vsakogar, ki si želi naraven in domač izgled.

 

Vir: Severles d.o.o.

Vir: Severles d.o.o.

 

IN ŠE UGODNA ALTERNATIVA

Po vsej verjetnosti ste pogosto že opazili PVC ograje. Odlikuje jih dolga življenjska doba, hkrati pa so zaradi svoje sestave odporne na rjo, trohnenje, vpijanje vlage in ostale nezaželjene poškodbe. To lahko združimo z negorljivimi materiali, ki ne zahtevajo veliko vzdrževanja, posledično pa dobimo izdelek, katerega popularnost konstantno narašča. Montaža je precej preprosta, možno pa jih je namestiti na že obstoječe kovinske, lesene ali kamnite konstrukcije. Dejstvo je, da so dražje od lesenih ograj, kar pa se nam sčasoma vse povrne v obliki zmanjšanje potrebe po vzdrževanju (pleskanje, premazi, brusenje itd). PVC ograje so prav tako precej okolju prijazne, saj jih lahko zmeljejo v granulat, ki se ga potem ponovno uporabi. So odlična izbira za vsakogar, ki si želi moderen in eleganten videz, saj je njihova izdelava popolnoma prilagodljiva, kjer sami določamo vbočenost, izbočenost, višino in debelino letev ter vse ostale podrobnosti.

Vir: Leskovplast - Tomaž Škrlec s.p.,

Vir: Leskovplast – Tomaž Škrlec s.p.,

 

Kot lahko vidimo, pri izbiri ograje ni ‘’pravilne’’ rešitve. Na svoj račun bodo prišli prav vsi, naša naloga je zgolj, da poiščemo kvalitetnega mojstra, ki nam bo pomagal pri uresničitvi projekta.

Poiščite izvajalca, ki ga potrebujete med = POIŠČI PONUDNIKA na  www.adut.si

Ponudniki vrtnih in dvoriščnih ograj:

UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
METAL PROFIL d.o.o. – ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
PROVINIL d.o.o. – PVC ograje… www.provinil.si
ZDEŠAR BORIS s.p. – zunanje kovane ograje… www.kljucavnicarstvo-zdesar.si
UMETNO KOVAŠTVO MIHELIN MIRKO s.p. – balkonske in stopniščne kovane ograje… www.kovastvo-mihelin.com
PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
K IN KOV d.o.o. – zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
TANASE d.o.o. – vse za dvoriščna vrata… www.tanase.si
E-SPLET d.o.o. – GABIONI ograje in visoko kakovostni in estetsko dovršeni ograjni sistemi… www.ograje-gabioni.si
AMS DIZAJN – dvoriščne ograje, panelne ograje in dvoriščna vrata… www.ams-dizajn.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb… www.kljucavnicarstvo.si