V današnjem svetu so ograje eno izmed najpomembnejših elementov za zaščito našega doma. Hkrati pa so tudi pomemben estetski element, ki daje našemu domu individualnost in privlačnost. Moderne zunanje in notranje ograje imajo vse to in še več. Z novimi materiali in tehnologijami, kot so kovinske legure, steklo, PVC in drugi visokokakovostni materiali, so moderne ograje postale bolj odporne, trajne in privlačne. Poleg tega so dostopne tudi številne inovativne rešitve, kot so avtomatizirana vrata, inteligentni sistemi za zaščito in drugi. Iz preproste ograje lahko s skrbnim načrtovanjem nastane nekaj izjemnega, ki ni namenjeno zgolj funkcionalnosti, temveč s svojim izgledom navdušuje in dopolnjuje celotno estetiko vašega bivališča. Moderne in elegantne linije, čudovite kombinacije kvalitetnih materialov in primerna umestitev ograj lahko vrednost vašega bivanja dvigne na popolnoma novo raven. Ker pa pot do popolne ograje ni vedno preprosta, smo namesto vas raziskali svet ograj.

VELIKO VEČ KOT SAMO VRTNA OGRAJA

Kot smo že omenili, je izbire ogromno, odločamo pa se glede na naše finančne zmožnosti in seveda potrebe. Posledično so ograje iz jekla priljubljena izbira zaradi svoje trdnosti in vzdržljivosti. So narejene iz galvaniziranega ali pocinkanega jekla, kar jim omogoča odpornost na vremenske vplive in rjo. Jeklene ograje so tudi enostavne za namestitev in ne potrebujejo veliko vzdrževanja, saj jih je potrebno le občasno očistiti, da ostanejo kot nove. Za vse, ki si sicer želijo kovane ograje, vendar ne želijo ročno narejenih, obstaja seveda možnost nakupa ograje iz industrijsko predizdelanih elementov, vsekakor pa ta ne bo nič slabša kot ročno narejena, vsaj kar se tiče obstojnosti in življenjske dobe.

 

Vir: K in K KOV d.o.o. Kovana ograja

Vir: K in K KOV d.o.o. Kovana ograja

 

Vrtne ograje iz lesa so še ena priljubljena izbira. Njihov naraven videz se odlično združuje z zeleno okolico vrta in tako ustvari prijeten in pomirjujoč videz. Na voljo je v mnogih različicah, kjer izbiramo željene vrste lesa, te pa se nato naknadno obdela z različnimi površinskimi premazi in barvami, kar lahko vodi v izjemno estetske rešitve. Če ste ljubitelji ostalih naravnih materialov, kot je recimo kamen, potem vam bodo gabioni ograje pisane na kožo. Najdemo jih lahko v obliki košar, pregradnih kamnitih ograj ali pa gabioni panelov. Seveda jih lahko združujemo z lesnimi ali kovinskimi elementi in tako dobimo izdelke, ki ponujajo osupljiv končni izgled. Gre za izjemen izdelek, ki v vsako domovanje in objekt prinese svež in moderen videz ter še najpomembnejše; čisti mir in nepogrešljivo zasebnost. To združimo z ekološko neoporečnostjo in predvsem cenovno ugodnostjo in hitro ugotovimo, zakaj pritegujejo toliko zaslužene pozornosti.

Vir: E-splet GABIONI ograja

Vir: E-splet GABIONI ograja

 

Morda ste kje zasledili tudi panelne ograje. Panelne ograje so zunanje ograje, ki so sestavljene iz panelov iz kovinskega okvirja in jih običajno prekriva plastična ali kovinska mreža. So trpežne, varne in enostavne za vzdrževanje ter se pogosto uporabljajo za zasebnost, varnost in dekoracijo na zunanjih površinah, kot so vrtovi, dvorišča, parkirišča in industrijska območja. Panelne ograje so lahko tudi opremljene s ključavnicami, stikali in drugimi dodatki za dodatno varnost, zaradi česar so vedno bolj priljubljena in pogosta izbira kupcev.

 

Vir: Provinil d.o.o. PVC ograja

Vir: Provinil d.o.o. PVC ograja

 

Za konec lahko omenimo še PVC ograje, ki so izdelane iz polivinil-clorida, materiala, ki je odporen na vodo, plesen in gnitje. So lahke, enostavne za vzdrževanje in imajo dolgo življenjsko dobo. Na voljo so v različnih višinah in širinah, tako da lahko zadovoljijo različne zahteve za varnost in zasebnost. Dejstvo je, da so dražje od lesenih ograj, kar pa se nam sčasoma vse povrne v obliki zmanjšane potrebe po vzdrževanju (pleskanje, premazi, brušenje itd). Skratka, kvalitetna, dolgotrajna in estetska rešitev.

VRTNO OGRAJO DOPOLNITE Z NADSTREŠKOM IN KVALITETNIMI VRATI

Ko je govora o vrtnih ograjah, gremo težko mimo nadstreškov in vrat. Poznamo dvoriščne nadstreške, nadstreške za terase, balkone, vhodna vrata in še kakšne. Večini nam najprej padejo na pamet dvoriščni nadstreški, saj naj bi služili kot zaščita našemu vozilu in dostopu v hišo. Posledično je potrebno razmisliti o tem, koliko prostora imamo, kakšna je oblika dovoza, koliko vozil bo prekrival in seveda kakšna je možnost namestitve. S tem mislimo predvsem na dejstvo, da je določene vrste nadstreškov težje narediti po tem, ko so ostala gradbena dela že dokončana, postavitev temeljev pa zahteva dokaj obsežne posege. Lahko izbiramo med nadstreški, ki so ob objektu, samostoječi ali pa konzolni. Pametno je, da se odločimo za kvalitetne in močne materiale, ki bodo lahko zavarovali vozila pred tono in podobnimi nezgodami, hkrati pa bodo sestavljali dovolj močno konstrukcijo, ki bo brez problema kljubovala močnemu vetru in prehitremu staranju.

Vir: M-kaiser d.o.o. Nadstrešek za teraso

Vir: M-kaiser d.o.o. Nadstrešek za teraso

 

Nadstreški za terase in balkone se tu precej razlikujejo od zgoraj omenjenih dvoriščnih nadstreškov, katerih naloga je predvsem zaščita, medtem ko terase in balkoni zahtevajo malce bolj specifično izdelavo. Te prostori so v prvi vrsti predvsem namenjeni druženju, preživljanju prostega časa in posledično zahtevajo osvetljeno ter prostorno atmosfero, kar pomeni, da popolnoma zatemnjen oz. neprosojen nadstrešek odpade. Nadstreški za terase naj bodo odprti in svetli, na trgu pa je več kot dovolj različnih materialov za kritine, ki poskrbijo prav za to.

Da pa bo zadeva popolno zaključena, potrebujemo še kvalitetna vrata. Oblikovno se lahko vrata na vrtnih ograjah prilagodijo zunanjosti stavbe in okolju. Poleg tega lahko ograjna vrata dodajo estetski element zunanjosti in zaokrožijo videz parcelnega območja. Pri izbiri vrat na vrtnih ograjah je pomembno upoštevati varnost, funkcionalnost in estetske zahteve. Prav zato obstaja mnogo dodatnih funkcionalnosti, vključno z vgrajenimi kamerami, avtomatskim odklepanjem, naprednimi protivlomnimi ključavnicami, senzorji za gibanje in še in še.

Vir: Tetiva d.o.o. Nadstrešek

Vir: Tetiva d.o.o. Nadstrešek za avto

 

Ko pridemo do izbire vrtnih ograj, je tako na voljo praktično neomejeno število opcij. Prednost vse te izbire je v popolni personalizaciji, ki omogoča, da prav vsak pride do vrtne ograje, ki služi vsem zadanim nalogam, hkrati pa nudi prijeten izgled in navsezadnje, kar je najpomembnejše, dobro počutje v vašem domu.

 

Ponudniki vrtnih in dvoriščnih ograj in nadstreškov:

M-KAISER d.o.o. – nadstreški za terase in avtomobile… www.m-kaiser.si
UMETNO KOVAŠTVO BRUNO KALČIČ s.p. – vrhunsko ročno kovani izdelki, ograje notranje in zunanje… www.kovacija.si
METAL PROFIL d.o.o. – nadstreški, ograje vrtne, stopniščne, balkonske in vrata vhodna (samonosna, drsna, enokrilna, dvokrilna, ročna, avtomatska)… www.metal-profil.si
PROVINIL d.o.o. – PVC ograje… www.provinil.si
ZDEŠAR BORIS s.p. – zunanje kovane ograje… www.kljucavnicarstvo-zdesar.si
UMETNO KOVAŠTVO MIHELIN MIRKO s.p. – balkonske in stopniščne kovane ograje… www.kovastvo-mihelin.com
PROFIL d.o.o. – PVC ograje za vrtove, terase in balkone… www.profildoo.si
DEČMAN ROMAN s.p. – kovane ograje… www.ograje-decman.net
DGK – GREGOR DERMASTJA – notranje in zunanje ograje iz inoxa, vrtne ograje… www.dgk-kljucavnicarstvo.si
DORMAN – ROK GRZINČIČ s.p. – ograje in dvoriščna vrata… www.dorman.si
LESKOVPLAST TOMAŽ ŠKRLEC s.p. – PVC ograje… www.leskovplast.si
GIVOS d.o.o. – ALU ograje, PVC ograje… www.givos.si
K IN KOV d.o.o. – nadstreški, zunanje, notranje, stopniščne, vrtne, kovane in inox ograje… www.kovinarstvo-klancar.si
TANASE d.o.o. – vse za dvoriščna vrata… www.tanase.si
E-SPLET d.o.o. – GABIONI ograje in visoko kakovostni in estetsko dovršeni ograjni sistemi… www.ograje-gabioni.si
NOVOFORM – PVC ograje različnih oblik in izvedb… www.novoform.si
JOŽE VADNJAL s.p.– nadstreški, ograje in ostale kovinske konstrukcije, dvoriščna vrata vseh vrst in izvedb… www.kljucavnicarstvo.si
LELES d.o.o.  – izdelava lesenih in kovinskih nadstreškov … GSM: 031 364 406
Mizarstvo Funtek Janez Funtek s.p, izdelava nadstreškov www.mizarstvofuntek.si
TECTUM – R d.o.o. – Izdelava različnih nadstreškov in frčat… GSM: 041 711 801
VRSTOVŠEK d.o.o. – izdelava ravnih streh, ostrešij in nadstreškov… www.vrstovsek.si
PRIMTES d.o.o. – izdelava vrtnih paviljonov in lesenih nadstreškov… www.primtes.si
KOPRIVEC IN DRUŽBENIK k.d. – izdelava kovinskih nadstreškov… www.koprivec- druzbenik.si
SELTES – JANEZ SELŠEK s.p. – pergola, izdelava nadstreškov, lesene brunarice … GSM: 041 861 671
TETIVA d.o.o. – nadstreški vseh vrst v obliki… www.tetiva.net
CVETO EMERŠIČ s.p. – garažni nadstreški, kovinske konstrukcije… www.inox-emersic. si
TESARSTVO KROVSTVO KRALJ – nadstreški, lesene konstrukcije… www.tesarstvo-kralj.si
MARIO ŽEŽELJ s.p. – izdelava različnih nadstreškov… www.zezelj.si
STREHCA d.o.o. – krovstvo, kleparstvo, nadstreški… www.strehca.si

Ostale ponudnike vrtnih in dvoriščnih ograj in nadstreškov  poiščite na internetnem portalu www.adut.si in jim oddajte POVPRAŠEVANJE.